Florin Cîțu, prima decizie din poziția de ministru interimar al Sănătății! Ce schimbări a făcut premierul

Author: Denisa Avram
Actualizat: 23 iul 2022, 20:20
Florin Citu a aprogat ordinul care determina noi criterii de carantinare

Prim ministrul Florin Cîțu a abrogat ordinul Ministerului Sănătății privind noile criterii de carantinare, care a dus la demiterea lui Vlad Voiculescu

Miercuri seara  premierul Florin Cîțu,  a abrogat Ordinul privind noile criterii de carantinare semnat de fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan. Ordinul fusese publicat marți în Monitorul Oficial, fapt ce a declanșat un întreg scandal în coaliția de guvernare care a dus la demiterea ministrului sănătății Vlad Voiculescu.

Prima decizie a lui Florin Cîțu ca ministru interimar al Sănătății

Imediat după ce a fost numit interimar la Ministerul Sănătății, Florin Cîțu a revocat controversatul Ordin al Ministerului Sănătății, care a dus la demiterea ministrului Sănătății Vlad Voiculescu.

Miercuri seara decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.

„Ordinul Ministrului Sănătății nr. 506/2021 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului Sănătății nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, publicat în Monitorul Oficial al României, partea 1, nr. 382, din 13 aprilie 2021, se abrogă ”, scrie în Monitorul Oficial al României.

Ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, care a inițiat neînțelegerile din coaliția de guvernare, introducea noi criterii pentru carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare pentru COVID, rata de incidență

și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Astfel, ar fi fost introdus un punctaj pe baza unei grile.

Potrivit ordinului, municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori ar fi putut intra în carantină, dacă aveau minimum 60 de puncte, iar restul localităților cu un minimum 70 de puncte. Încetarea carantinei ar fi ținut de un singur criteriu și anume ca rata de incidență de să fie de sub trei cazuri la o mie de locuitori, conform Digi24.

Citeste si: Ministrul Sănătății, vești proaste pentru români: „Aş prefera să închidem temporar...” Vor fi impuse restricții dure în perioada următoare?

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Tensiuni în coaliția de guvernare

Vicepremierul Dan Barna i-a reprosat lui Cîțu eșecul campaniei de vaccinare, afirmand ca Romania se afla pe locul 25 din 27 la nivelul Europei, Premierul Florin Cîțu a venit cu o replica transanta prin intermediul unui mesaj scris pe contul sau de socializare, in care a precizat faptul

ca tara noastra se situeaza pe locul al patrulea in cadrul Uniunii Europene, in privinta  numarului persoanelor vaccinate impotriva COVID-19.

De asemenea Premierul a transmis si ca in Romania a fost inregistrat si un record in privinta imunizarii- 76.590 de persoane vaccinate in 24 de ore. Si mai mult decat atat, Florin Cîțu a subliniat din nou faptul ca ne apropiem din ce in ce mai mult de normalitate, tocmai datorita eficientei  campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

"Suntem tot mai aproape de revenirea la normalitate.  România ocupă locul 4 în topul țărilor din UE privind persoanele vaccinate anti-COVID cu ambele doze. Avem un nou record de vaccinări în ultimele 24 de ore: 76.590 de persoane. Au fost deschise noi fluxuri și capacitatea de vaccinare în România depășește 115.000 de persoane pe zi.
Vă încurajez pe toți să vă vaccinați! Cu toții vrem să scăpam de pandemie și să ne întoarcem la viețile de dinainte.

Revenirea la normalitate este la îndemâna noastră și ține de fiecare dintre noi", a transmis Florin Cîțu pe contul de Facebook.

In cadrul mesajului sau, Premierul nu a facut nicio referire la afirmatiile lansate de Dan Barna, insa mesajul sau a venit la scurt timp dupa ce vicepremierul ii reprosase ca Romania se afla pe locul 25 din 27 la nivelul Europei in privinta vaccinarii anti-coronavirus.

Citeste si: Florin Cîţu, declarații de ultimă oră despre sărbătorile de Paşte! Starea de alertă se prelungește

"Faptul că stăm de săptămâni întregi într-un balet politic fără să fim atenți, fără să vedem un sprijin al premierului, este o problemă dramatică, pe care vrem să o clarificăm în cadrul coaliției. Spun asta pentru că i se reproșează lui Vlad Voiculescu lucruri pe care nu le-a avut niciun moment în control. Campania de vaccinare este coordonată direct de către premierul României, campania de vaccinare este decisă de către premierul României și faptul că suntem pe unul din ultimele locuri, 25 din 27 la nivelul Europei, în condițiile în care am  pornit foarte bine și am fost în primele zile sus, nu arată nici performanță și nici înțelepciune strategică", a declarat Dan Barna.

Citeste si: Florin Cîțu, replică tranșantă pentru Dan Barna, după ce i s-a reproșat eșecul campaniei de vaccinare anti-COVID-19!

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.