Fostul premier al României, Florin Cîțu, a dezvăluit cine a propus ca certificatul verde să devină obligatoriu la locul de muncă. Liderul PNL susține că până în acest moment decizia nu a fost argumentată, cu toate că a fost luată.
Cine a propus ca certificatul verde să devină obligatoriu la muncă
Florin Cîțu a declarat că el a luat decizia ca certificatul verde să devină obligatoriu la locul de muncă, deoarece consideră că este singura metodă prin care poate să îi motiveze pe români să se imunizeze împotriva virusului și doar așa poate să crească rata de vaccinare din România.
Fostul premier susține că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a decis să nu mai fie impus certificatul verde.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
„În momentul în care proiectul de lege pe care l-am introdus în Parlamentul României, semnat alături de câțiva colegi din PNL și UDMR, a fost doar depus, numărul persoane vaccinate a crescut la peste 100.000 de persoane. Este în continuare în Parlament, înțeleg că nu mai este nevoie.
Decizia la Ministerul Sănătății și Guvern este că nu mai e nevoie de un certificat verde. Ca să fiu de acord cu ceva (că nu mai trebuie certificat verde – n.r.) trebuie să fie prezentate argumentele unei decizii. Deocamdată noi vorbim pe declarații. Aș vrea să văd cum a fost fundamentată decizia că un certificat verde nu ar duce la creșterea numărului de vaccinări.
Dacă există specialiști care spun că chiar dacă adoptăm certificatul verde în acest proiect de lege și ne arată fundamentat că nu ar fi dus la o creștere a numărului de persoane vaccinate, bineînțeles că nu aș avea nicio problemă.
Ce spunea Alexandru Rafila despre certificatul verde?
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se apără, și susține că în prezent nu mai vede necesară urgenţa certificatului verde, deoarece în câteva săptămâni speră să se încheie valul 5 al pandemiei de COVID-19.
„În acest moment nu mai văd urgenţa certificatului verde, pentru că orice procedură legislativă (…) oricum presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea ei efectivă, care va mai însemna câteva săptămâni, şi eu sper că acest val al cincilea în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 şi sper ca până la sfârşitul lunii februarie să ajungem într-o situaţie.” , a afirmat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila consideră că certificatul verde ar fi fost necesar înainte de valul 4, dar pentru asta era nevoie şi de o decizie asumată politic, care n-a fost luată.
„Certificatul verde nu este victima politicului, este până la urmă o chestiune care nu a fost asumată politic. Despre asta discutăm. Mie lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost încercarea asta de pasare permanentă a responsabilităţii, cine e de vină de această situaţie legată de neadoptarea unei forme a certificatului acesta verde sau a certificatului COVID”, a menţionat Rafila.