Țara din America Centrală a devenit prima din lume care a adoptat Bitcoin ca monedă legală în 2021. FMI a declarat că guvernul ar trebui să fie mai transparent.
Fondul Monetar Internațional a îndemnat guvernul din El Salvador să dea dovadă de mai multă transparență în ceea ce privește tranzacțiile sale cu Bitcoin, subliniind "riscurile" criptomonedei.
În septembrie 2021, El Salvador a devenit prima țară din lume care a introdus Bitcoin ca mijloc legal de plată alături de dolarul american.
"Deși riscurile nu s-au materializat din cauza utilizării limitate a Bitcoin până în prezent", se arată în raportul FMI, utilizarea criptomonedei ar putea crește, având în vedere noile reforme legislative adoptate pentru a încuraja utilizarea acesteia.
FMI a precizat că "riscurile subiacente la adresa integrității și stabilității financiare, a sustenabilității fiscale și a protecției consumatorilor persistă".
Cum a îmbrățișat El Salvador Bitcoin?
Președintele Nayib Bukele, renumit ca fiind un pasionat de tehnologie, încearcă să determine mai mulți locuitori ai țării să folosească modalități trasabile de a face schimb de bunuri și bani. Mulți salvadorieni nu au conturi bancare. Țara a lansat un portofel digital, numit Chivo, în septembrie 2021, în paralel cu adoptarea Bitcoin ca monedă legală. Mulți salvadorieni au protestat de atunci împotriva acestei mișcări și a politicilor lui Bukele în general.
Bukele a anunțat apoi, în noiembrie anul trecut, că trezoreria țării va începe să cumpere un Bitcoin în fiecare zi. S-a calculat că aproape 2 470 de monede au fost achiziționate de guvern pentru aproximativ 106,4 milioane de dolari (99,4 milioane de euro) de la acest anunț. Guvernul salvadorian nu dezvăluie oficial achizițiile, deținerile sau locul unde sunt păstrate monedele.
În declarația sa, FMI a subliniat importanța "unei mai mari transparențe în ceea ce privește tranzacțiile guvernului în Bitcoin și situația financiară a portofelului Bitcoin deținut de stat (Chivo)".
În ciuda avertismentelor, raportul FMI a aplaudat creșterea economiei salvadoriene cu 2,8% în 2022. Acesta a citat drept motive răspunsul eficient al guvernului la pandemie, reducerea "fără precedent" a criminalității și veniturile puternice din turism. În același timp, oficialii FMI au avertizat că exporturile și remitențele salvadoriene ar putea fi afectate de o încetinire pronunțată în SUA.
Mulți oameni fără cont propriu
Cu toate acestea, acest lucru pare încă un vis îndepărtat care a început în septembrie 2021: El Salvador a fost prima țară din lume care a introdus Bitcoin- alături de dolarul american- ca mijloc oficial de plată. Până acum, această mică țară din America Centrală era cunoscută pentru bandele brutale de tineri, sărăcia, lipsa de perspective și numărul record de emigranți. Acum, președintele în vârstă de 40 de ani este convins că bitcoin va crea locuri de muncă, va atrage investitori și va integra în sistemul financiar mii de persoane care anterior erau excluse.De fapt, majoritatea oamenilor din El Salvador nu au un cont pentru că băncile pur și simplu nu le oferă unul. Mulți dintre ei lucrează fără contract sau garanție. Portofelul Chivo, deținut de stat pentru tranzacții Bitcoin, le permite acum să trimită și să primească bani în format digital. Companiile care pot face acest lucru din punct de vedere tehnic trebuie, de asemenea, să accepte Bitcoin prin lege. Sună bine la început, dacă nu ar exista o problemă: Bitcoin este extrem de volatil. Și aproape nimeni din El Salvador nu-și permite să piardă bani. Dar exact asta s-a întâmplat.
Citește și: Bitcoin: Ce indicatori alimentează prețul?
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Despre cumpararea de Bitcoin in 2023- Cum arata si ce e de urmat?
Citește și: Pentru a face bani, evitați aceste greșeli comune!