FMI spune că lumea nu se îndreaptă spre o recesiune în 2023!

Autor: Bogdan Frațilă

În ultimul său raport, Fondul Monetar Internațional a oferit o perspectivă mai bună decât în octombrie, prevăzând că inflația va încetini!

Sursa: PixaBay

În ultimul său raport, Fondul Monetar Internațional a oferit o perspectivă mai bună decât în octombrie, prevăzând că inflația va încetini!

În ultimul său raport, Fondul Monetar Internațional a oferit o perspectivă mai bună decât în octombrie, prevăzând că inflația va încetini. Acesta a declarat că economiile europene au dat dovadă de mai multă rezistență decât se aștepta.
Inflația va încetini probabil în următorii doi ani, a declarat Fondul Monetar Internațional (FMI) în raportul său privind perspectivele economiei mondiale.
În raport se arată că: "Se așteaptă ca inflația mondială să scadă de la 8,8% în 2022 la 6,6% în 2023 și la 4,3% în 2024".


Fondul nu se așteaptă ca PIB-ul global să se reducă, iar economistul șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, a declarat că "suntem departe de orice fel de indicator de recesiune globală".

Se preconizează o scădere a creșterii economice

Creșterea economică globală ar urma să scadă de la 3,4% în 2022 la 2,9% în 2023, iar apoi să crească la 3,1% în 2024, a precizat FMI.


"Creșterea ratelor băncilor centrale pentru a combate inflația și războiul Rusiei din Ucraina continuă să cântărească activitatea economică", se arată în raport.
"Condițiile globale s-au îmbunătățit pe măsură ce presiunile inflaționiste au început să scadă", a declarat Gourinchas în cadrul unei conferințe de presă în Singapore. "Drumul înapoi către o redresare completă cu o creștere sustenabilă, prețuri stabile și progres pentru toți abia a început."
"Creșterea economică s-a dovedit surprinzător de rezistentă în al treilea trimestru al anului trecut, cu piețe puternice ale forței de muncă, un consum robust al gospodăriilor și, de asemenea, investiții ale întreprinderilor", a
spus Gourinchas.
FMI a precizat că, deși răspândirea COVID-19 în China a frânat creșterea în 2022, "redeschiderea recentă a deschis calea pentru o redresare mai rapidă decât se aștepta". China a ridicat majoritatea restricțiilor COVID-19 la sfârșitul anului trecut. Organizația a remarcat că economia mondială se confruntă în continuare cu riscuri serioase, inclusiv războiul Rusiei împotriva Ucrainei, potențialele viitoare valuri viitoare de infectare cu COVID-19 în China și ratele ridicate ale dobânzilor care duc la crize în țările împovărate de datorii considerabile.
Fondul a cerut consolidarea cadrelor de restructurare a datoriilor, sugerând că este de părere că unele țări vor avea cel puțin dificultăți în a-și plăti datoriile fără măsuri preventive.
De asemenea, în raportul său a apărut și o mustrare la adresa guvernelor care încearcă să atenueze presiunile economice prin măsuri prea generalizate care riscă să alimenteze inflația.
"Sprijinul fiscal ar trebui să fie mai bine direcționat către cei mai afectați de prețurile ridicate la alimente și energie, iar măsurile de reducere fiscală pe scară largă ar trebui să fie retrase", a declarat FMI.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

UE și Rusia dau dovadă de rezistență; economia britanică se va contracta

Raportul indică faptul că economia Rusiei s-a dovedit a fi mai rezistentă decât se aștepta la sancțiunile și la alte consecințe ale războiului din Ucraina. FMI a prevăzut o creștere de 0,3% în 2023, față de o contracție de 2,2% în anul precedent. În octombrie, FMI prezisese o contracție de 2,3% pentru Rusia în 2023.
FMI a prezis că Germania și Italia vor evita recesiunea în acest an, creșterea europeană fiind "mai rezistentă decât se aștepta", în pofida efectelor invaziei Moscovei în Ucraina.
Fondul a prezis că economia Marii Britanii se va contracta cu 0,6% în 2023, față de o creștere de 0,3% pe care o preconiza în octombrie. Economia britanică este afectată negativ de ratele mai mari ale dobânzilor și de bugetele guvernamentale mai restrânse.
"Aceste cifre confirmă că nu suntem imuni la presiunile care afectează aproape toate economiile avansate", a declarat ministrul de Finanțe, Jeremy Hunt, ca răspuns la prognoza FMI. "Provocările pe termen scurt nu ar trebui să ne întunece perspectivele pe termen lung- Marea Britanie a depășit multe previziuni anul trecut și, dacă ne respectăm planul nostru de a înjumătăți inflația, se preconizează în continuare că Marea Britanie va crește mai repede decât Germania și Japonia în următorii ani."

Citește și: FMI avertizează El Salvador cu privire la "riscurile" Bitcoin!

Citește și: Top 3 provocări economice care ne așteaptă în 2023!

Citește și: Cum schimbă războiul Rusiei economia noastra si a europei?