Focar cu noua tulpină de COVID-19 la o școală din București? Câte cazuri noi sunt și ce se întâmplă cu deschiderea școlilor?

Author: Amalia Georgescu
Focar cu noua tulpină de COVID-19 la o școală din București
Sursa: unsplash

Un focar de COVID-19 a izbucnit la o școală din București și există suspiciuni că ar exista mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie. Iată în ce măsură ar putea influența acest lucru deschiderea școlilor.

Noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie a ajuns în România, iar după ce a fost raportat un caz la o școală din București, autoritățile au anunțat că alte șapte persoane au fost testate pozitiv cu coronavirus. Ce se întâmplă cu deschiderea școlilor?

Deschiderea școlilor va fi pusă în pericol de noua tulpină de COVID-19?

O decizie finală referitoare la deschiderea școlilor ar urma să fie luată pe data de 2 februarie.

Autoritățile spun că sunt șanse mari ca elevii să se întoarcă în bănci începând cu data de 8 februarie, însă totul depinde de contextul epidemiologic. Un focar de COVID-19 a izbucnit într-o școală din București, astfel că Ministerul Sănătății a anunțat că mai multe persoane au fost testate pozitiv cu coronavirus. În cazul a 4 persoane din cele testate pozitiv cu COVID-19 s-a luat decizia de a trimite probele mai departe pentru a depista dacă este vorba despre infectarea cu noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie.

„În cadrul unităţii de învăţământ au fost confirmate cu infecţia SARS-CoV-2 patru persoane (un caz confirmat pe data de 14.01.2021 şi trei cazuri în data de 18.01.2021). Vineri, au fost testate la 'Matei Balş' zece persoane (cele patru confirmate şi şase contacţi direcţi ai acestora). Dintre cele zece persoane testate, un număr de nouă au fost pozitive la testul RT-PCR. Confirmarea se va face prin secvenţiere în următoarele zile.”

, se arăta în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății, potrivit digi24.ro .

Citeste si: Noua tulpină Covid din Marea Britanie a ajuns și în România! Cine este primul pacient confirmat

Situația delicată referitoare la focarul de COVID-19 pune sub semnul întrebării deschiderea școlilor. Despre noua tulpină a coronavirusului din Marea Britanie se știe că este foarte contagioasă și că se poate răspândi cu rapiditate în cadrul comunității, mai ales dacă nu sunt respectate normele de igienă și distanțarea socială.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit despre focarul de COVID-19 izbucnit la o școală din București, specialistul precizând că în situația în care numărul cazurilor va continua să crească și vor apărea și alte focare de îmbolnăvire, autoritățile ar putea lua în calcul o nouă amânare a deschiderii școlilor.

„O extindere a focarelor la nivel naţional sau regional, da, poate pune în pericol deschiderea şcolilor.

Da, dacă avem multe focare, dacă avem un număr mare de cazuri, atunci de poate amâna deschiderea şcolilor. Nu cred că pot fi deschise toate şcolile şi nu oriunde. E bine sau nu e bine să se deschidă restaurantele? Astea sunt nişte păreri, dar ele trebuie bazate pe dovezi.

Avem două săptămâni la dispoziţie (n.r până pe 8 februarie). Trebuie reluat instructajul pentru cadre didactice şi restul personalului, trebuie făcută o evaluare pentru a se vedea în ce măsură au reţinut recomandările…Trebuie să existe organizarea şcolii din punctul de vedere al asigurării condiţiilor igienico-sanitare.

Reducerea numărului de elevi în clase este esenţială pentru siguranţa desfăşurării cursurilor. Clasele cu mai puţini elevi n-ar trebui să aibă foarte mulţi elevi şi aici e o măsură foarte bună anunţată de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.”, a spus Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, la Digi24, citat de capital.ro.

Citeste si: Vestea momentului pentru milioane de elevi! Ce spune premierul despre redeschiderea şcolilor

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.