Folosesti apa de gura? Iata ce DESCOPERIRE SOCANTA au facut oamenii de stiinta!

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 27 feb 2017, 02:42

Foarte multa lume foloseste apa de gura pentru a preveni respiratia urat mirositoare, fiind recomandata de medicii stomatologi. Se pare insa ca acest produs are si niste efecte negative pentru sanatate.

Apa de gura poate creste riscul de infarct si accident cerebral, pentru ca solutia antiseptica ucide bacteriile bune care contribuie la mentinerea unui nivel scazut al tensiunii arteriale, se arata intr-un studiu publicat de cercetatorii britanici.

Astfel, gargara cu apa de gura ucide bacteriile bune, care ajuta la relaxarea vaselor sangvine, contribuind astfel la cresterea tensiunii arteriale.

La studiu au participat 19 voluntari. Cercetatorii au remarcat o crestere a tensiunii arteriale timp de cateva ore dupa ce acestia au folosit apa de gura.



Voluntarii erau persoane sanatoase fara a avea probleme medicale sau afectiuni. Dupa ce au folosit apa de gura de doua ori pe zi, tensiunea lor arteriala a crescut cu 2- 3,5 unitati de fiecare data. Mai mult, efectul cresterii tensiunii arteriale s-a manifestat chiar din prima zi.

Profesorul Amrita Ahluwalia, de la Universitatea Queen Mary din Londra, coordonatorul acestui studiu, a criticat folosirea pe scara larga a apelor de gura, unele dintre acestea continand antiseptice foarte puternice.


Ea a explicat ca uciderea zilnica a bacteriilor bune se traduce printr-o crestere minora, dar regulata a tensiunii sangvine, cu un impact semnificativ asupra mortalitatii provocate de infarct si accident cerebral.

Profesorul a mai spus ca apa de gura este recomandata zilnic doar in cazul unor infectii ale gingiilor si dintilor, nu si in cazul unor persoane cu dantura sanatoasa.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei