ASF a anunțat că fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 100,17 miliarde lei, la finalul lunii ianuarie 2023, în creștere cu 11,7%.
În ianuarie fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 100,17 miliarde lei
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), au anunțat fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 100,17 miliarde lei, la finalul lunii ianuarie, în creștere cu 11,75% față de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2022.
În raportul ASF este menționat că: „Investițiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 90% în active românești, majoritatea fiind denominate în lei”. În ianuarie, titlurile de stat dețineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 63,474 miliarde de lei, respectiv 63,37%. Pe locul doi se aflau acțiunile, cu 21,92 miliarde de lei (21,88%), iar pe poziția a treia obligațiunile corporative, cu 7,143 miliarde de lei (7,13% din total active).
Totodată, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7.978.906 milioane de participanți în ianuarie 2023.
Citește și: Se vor da bani în plus la pilonul II de pensii. Care este raportul săptămânal ASF
Maxim istoric al pensiilor private
Sistemul de pensii private din România, care este format din Pilonul II şi Pilonul III, a depășit pragul de 100 de miliarde de lei active (echivalent cu 20 mld.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
În luna decembrie 2022, cele mai recente date de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), activele fondurilor de pensii Pilon II însumau 96,4 mld.
în luna decembrie 2022, cele mai recente date de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), activele fondurilor de pensii Pilon II însumau 96,4 mld. lei, iar cele facultative Pilon III au ajuns la o sumă de 3,6 mld. lei, ceea ce înseamnă un total de 100,052 miliarde de lei, fiind pentru prima oară în istorie când este spart pragul de 100 mld. lei din 2008 încoace.
Citește și: Un nou maxim istoric: Sistemul privat de pensii depășește pragul de 100 de miliarde de lei
Care sunt modificările aduse fondurilor private de pensii în 2022
Guvernul României a adoptat, pe finalul anului trecut, o Ordonanță de Urgență (OUG), care aduce cele mai importante schimbări din istoria de 14 ani a sistemului de pensii private.
Potrivit OUG, moștenitorii participanților la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) care decedează înainte de a se naște dreptul la pensie au acum posibilitatea de a încasa activul într-o plată unică sau, în tranșe, pe 5 ani. Până pe 24 decembrie anul trecut, moștenitorii puteau doar să transfere activul în propriul cont de pensie privată, urmând să încaseze totalul atunci când erau pensionați la termen sau pe caz de boală. Este una dintre modificările cu impact direct asupra celor 7,9 milioane de participanți adusă, printr-o OUG concepută la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Sursă: capital.ro