Această decizie vine în contextul în care autoritățile iau în considerare introducerea unei taxe de intrare pentru vizitatori. Roberto Gualtieri a anunțat că lucrările de mentenanță au început deja la acest obiectiv faimos, iar zona va fi înconjurată de panouri transparente.
Ce se va întâmpla cu monedele aruncate în Fontana di Trevi
Potrivit wantedinrome, în următoarea lună, va fi instalată temporar o pasarelă în formă de potcoavă deasupra apei, oferind turiștilor o perspectivă unică asupra monumentului baroc. Deși vizitatorii vor putea în continuare să arunce monede într-un coș special amplasat pe pasarelă, nu vor mai fi permise consumul de alimente în zona fântânii, construită în 1762.
Lucrările au început luni, 7 octombrie, și au fost deja sesizate de turiști, care au distribuit imagini și clipuri video cu gardurile de protecție. Mulți turiști s-au arătat deranjați de faptul că nu pot arunca monedele direct în fântână sau că nu se pot fotografia în apropierea monumentului. Potrivit autorităților, lucrările vor dura aproximativ 90 de zile.
Lucrările de întreținere și curățare a fântânii vin la un deceniu după o restaurare majoră sponsorizată de casa de modă Fendi și sunt programate să se finalizeze până la sfârșitul acestui an.
Citește și: Povestea tumultuoasă din spatele insulei abandonate din sudul Italiei
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Potrivit sursei menționate anterior, proiectul va servi și ca un test pentru gestionarea fluxului de turiști, pe care orașul intenționează să-l limiteze începând cu începutul anului viitor. Pasarela va permite evaluarea numărului maxim de persoane care pot fi în zona inferioară a pieței, în timp ce partea superioară va rămâne accesibilă liber.
Accesul va fi controlat de personalul de la fața locului, care va deschide și închide accesul pentru vizitatori, evitând turnicheți sau bariere fixe.
Ce spun autoritățile despre acest proiect
Alessandro Onorato, consilierul pentru turism al Romei, a declarat că acest proiect de mentenanță oferă o oportunitate concretă de a analiza numărul exact de turiști, estimat la 10-12 mii de persoane pe zi.
„Ne dorim ca turiștii, dar și locuitorii Romei, să aibă o experiență mai plăcută la vizitarea monumentului, fără aglomerație și într-un ritm mai lent”, a adăugat Alessandro Onorato, conform wantedinrome.
Citește și: Care sunt cele 10 țări cu cea mai bună gastronomie?
În ultimii ani, Fontana di Trevi a devenit extrem de aglomerată, iar turiștii au manifestat adesea comportamente inadecvate, precum săritul în apă sau înghesuirea pentru a face selfie-uri.
Această măsură vine după ce anul trecut s-a introdus o taxă de 5 euro la Pantheon, cel mai vizitat reper din Italia, dar care rămâne gratuit pentru rezidenții Romei.