Foștii mineri de pe Valea Jiului, revoltați după recalcularea pensiilor: „Am pierdut 2.370 de lei”. Cu ce explicații vine Ministerul Muncii

Autor: Diana Ghita

Foștii mineri consideră că au fost nedreptățiți la recalcularea pensiilor

Sursa: Captură YouTube Kanal D

Ortacii din industria minieră se confruntă cu o criză profundă după ce autoritățile au decis să le reducă veniturile, ceea ce a dus la nemulțumiri majore în rândul acestora.

Potrivit celor prezentate în emisiunea „Asta-i România”, foștii mineri de pe Valea Jiului spun că, la recalcularea pensiilor, statul nu a luat în considerare condițiile grele de muncă din mină, bolile profesionale pe care le-au dezvoltat de-a lungul carierei și speranța de viață redusă. Ca urmare, s-au trezit cu pensii mult mai mici, unele au fost chiar și înjumătățite peste noapte.

Foștii mineri de pe Valea Jiului sunt revoltați după recalcularea pensiilor

Daniel Maxim, pensionar în industria minieră, este unul dintre cei afectați de recalcularea pensiilor. Daniel a precizat că a pierdut 710 lei din pensie și consideră că, la recalculare, nu s-a ținut cont de anii lucrați în condiții deosebite.

Daniel Maxim: „Acum nu poți să vii să-mi spui că anii în care am lucrat în grupa a doua, echivalentul condițiilor deosebite, nu mai reprezintă nimic, pentru că eu am cotizat în plus.

(...) Toți anii de condiții deosebite și speciale au apărut ca neproductivi”. 

Citește și: Fratele unuia dintre cei trei mineri morți în tragedia din Gorj, răpus de durere. Bărbatul s-a revoltat: „Cum să fie mort? Nu-s în stare să facă drumuri!”

Mai mulți mineri se simt nedreptățiți și dezvăluie că pensiile lor au scăzut chiar și cu sume de până la 5.000

de lei. Cătălin Șerban, un fost miner, a explicat că el a pierdut 2.370 de lei în urma recalculării pensiei: „Eu am pierdut 2.370 de lei la recalculare. Sunt persoane care au ajuns undeva chiar la 4.000 de lei să piardă la pensie”. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

Cu ce explicații vine Ministerul Muncii, în privința pensiilor foștilor mineri

Echipa „Asta-i România” a prezentat nemulțumirile minerilor la Ministerul Muncii. Reprezentanții instituției spun însă că pensiile nu vor fi reduse. Cei care au parte de o recalculare în minus, practic rămân cu aceiași bani. Însă nu vor beneficia de viitoare creșteri la nivelul așteptărilor pe care le aveau.

„Dintre aceștia 4,4% sunt cei care rămân, efectiv, pe loc, restul primesc majorări la 1 ianuarie.

Sunt undeva la sub 200.000 de persoane care rămân pe loc, rămân cu pensia în plată”,  a explicat Raul Ciugulea, purtător de cuvânt al Ministerului Muncii.

Citește și: Pe ce dată vor fi livrate pensiile majorate după recalculare: Directorul Casei Naționale de Pensii Publice „O creștere medie de 622 de lei”

Cu toate acestea, ortacii nu sunt mulțumiți de răspunsurile oficiale și intenționează să facă demersuri legale pentru a-și recupera pierderile.

Aceștia iau în considerare sesizarea Avocatului Poporului și atacarea deciziilor de recalculare la forurile europene, în speranța că li se va face dreptate. Situația rămâne una tensionată, iar minerii, care au lucrat în condiții dure și periculoase, cer acum ca drepturile lor să fie respectate și veniturile corect calculate, întrucât doresc să fie luate în considerare sacrificiile pe care le-au făcut de-a lungul carierei.