Cardiologul Dan Tesloianu monta stimulatoare cardiace preluate de la cadavre și, deși există persoane care au murit din cauza acestei intervenții chirurgicale, fostul președinte al Colegiului Medicilor din Iași nu consideră că situația este atât de gravă.
Cardiologul Dan Tesloianu, apărat de fostul președinte al Colegiului Medicilor din Iași
Prin intermediul unei postări realizate pe blogul său, Vasile Astărăstoae susține că remontarea stimulatoarelor cardiace de la persoanele decedate nu reprezintă nicio problemă, deoarece nimic nu este în neregulă cu această modalitate de utilizare.
Mai mult decât atât, deși unele persoane s-au plâns de ceea ce a urmat după operație, iar altele chiar au decedat, Vasile Astărăstoae susține că refolosirea lor nu are cum să cauzeze nicio infecție, ceea ce înseamnă că nici decesul nu poate surveni în urma celor întâmplate.
Conform anchetatorilor, relatează observatornews.ro, cardiologul Eduard Belu s-ar fi numărat printre persoanele care îi furnizau medicului Tesloianu stimulatoarele cardiace și defibrilatoarele, în mod sistematic.
Lucrurile erau foarte bine puse la punct: unul dintre asistenții de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași era cel care se ocupa de tranzacție, deplasându-se la Brașov și aducând stimulatoarele cardiace și defibrilatoarele.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Mâinile drepte ale medicului Telsoianu
Conform anchetatorilor, în perioada în care Antoniu Petriș a fost șeful secției de Cardiologie, ar fi girat sterilizarea dispozitivelor medicale care erau prelevate de la persoanle decedate, urmând ca Dan Tesloianu să le reutilizeze, fără ca pacienții să știe de unde provin acestea.
Cu toate acestea, Antoniu Petriș știa foarte bine că stimulatoarele cardiace nu pot fi refolosite și că nici procesul de sterilizare nu poate schimba acest lucru.
„În România, legislaţia interzice resterilizarea oricărui tip de materiale sanitare. Vorbim de dispozitive intra cardiace foarte scumpe, al căror cost depăşeşte mii de euro. Nu este o soluţie ca fiecare să încerce să-şi rezolve problema la nivel local. Niciodată nu se umblă în dispozitiv”, a declarat Theodora Benedek, președintele Comisiei de Cardiologie.
Citește și: Persoanele cu dizabilități vor primi bonuri valorice pentru asigurarea transportului cu mașina
În timpul perchezițiilor, anchetatorii au găsit teancuri de bani: 100.000 de euro, aproximativ 150.000 de lei, sute de franci, de lire, de forinți și 2 mii de dolari.
Sume de bani, 36 de tablouri, un apartament și trei case, toate ale medicului Tesloianu, au fost puse sub sechestru. Acesta falsifica semnăturile pacienților și le przenta două tipuri de stimulatoare: de 2.000 și de 5.000 de euro, iar oamenii plăteau, dar făsă să știe că acestea erau decontate.