Fostul președinte al statului Peru s-a stins din viață la 86 de ani, din cauza unei boli grave! Mesajul transmis de copiii lui Alberto Fujimori: „A plecat în întâmpinarea Domnului”

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 12 sep 2024, 12:58

Alberto Fujimori a murit

Sursa: Profimedia

Alberto Fujimori, fostul președinte al statului Peru, a decedat la vârsta de 86 de ani, într-un moment în care istoria tumultuoasă a mandatului său încă stârnește controverse.

Eliberat în decembrie din motive de sănătate, după ce a petrecut 16 ani în închisoare, fostul președinte Alberto Fujimori fusese condamnat la 25 de ani de detenție pentru „crime împotriva umanității”. Acestea includ două masacre comise de o echipă militară în lupta împotriva gherilelor maoiste Shining Path, la începutul anilor 1990.

Ce boală i-a adus sfârșitul lui Alberto Fujimori

Fujimori, un lider cu origini japoneze, a condus Peru într-o perioadă extrem de tensionată, marcată de conflictul intern cu organizația rebelă Shining Path.

Sub pretextul asigurării stabilității și combaterii terorismului, administrația lui a aprobat acțiuni care au dus la victime civile nevinovate. În ciuda acestor fapte, mulți peruvieni încă îl văd ca pe un salvator care a adus pacea într-o țară dezbinată.

Eliberarea sa, realizată de Curtea Constituțională „din motive umanitare”, a stârnit un val de reacții contradictorii. Deși mulți consideră că sănătatea lui fragilă justifica eliberarea, alții, în special Curtea Interamericană, au obiectat și a invocat responsabilitatea lui Fujimori pentru crime grave împotriva umanității.

În mai, fostul președinte a anunțat public că suferă de o tumoare malignă la nivelul limbii, ceea ce a accelerat declinul său fizic, chiar dacă finalizase un tratament cu radioterapie.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”

Citește și: „Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul lui Joe Biden: „Dacă românii ar fi fost interesați..”

Ce mesaj au transmis copiii lui Alberto Fujimori, după moartea lui

Ultimele sale zile au fost petrecute acasă, în districtul San Borja din Lima, alături de fiica sa, Keiko Fujimori. Un preot catolic a fost chemat la locuință cu câteva ore înainte de moartea fostului președinte și a confirmat starea sa critică.

Keiko, care deține o poziție de lider în principalul partid de dreapta din Peru, a anunțat recent intenția tatălui său de a candida la alegerile prezidențiale din 2026, o veste ce a surprins opinia publică peruană.

„După o lungă luptă cu cancerul, tatăl nostru, Alberto Fujimori, a plecat în întâmpinarea Domnului. Îi rugăm pe toţi cei care l-au iubit să ni se alăture în rugăciunea pentru odihna veşnică a sufletului său.

Îţi mulţumim pentru tot, tată”, au transmis copiii săi, Keiko, Sachie, Hiro şi Kenji Fujimori.

Citește și: Alertă de tsunami în Pacific după un cutremur de 7,2 care a avut loc în largul coastelor statului Peru

Ultima apariție publică a fostului președinte a avut loc la începutul lunii septembrie, când a fost externat dintr-o clinică din Miraflores, după o tomografie.

Starea sa fragilă și imaginea unui bărbat epuizat fizic contrasta puternic cu figura puternică a liderului care, la începutul anilor ’90, lupta împotriva gherilelor și a crizei economice.

 


Culiță Sterp a avut parte de o întâmplare neobișnuită în timpul unei călătorii în Austria. Iată cum a ajuns artistul să plătească 320 de euro pentru o simplă apă.