În timp ce atenția lumii era concentrată asupra încheierii Cupei Mondiale de fotbal din Qatar în Europa se pregătea un scandal politic în centrul căruia se afla mica națiune bogată în gaze naturale. Autoritățile din Belgia au arestat patru persoane la 9 decembrie, fiind suspectate că au primit cadouri și favoruri din partea Qatarului în cadrul eforturilor de a influența procesul decizional din Parlamentul European. Politicieni și comentatori din Europa au descris incidentul ca fiind cel mai mare scandal de corupție care a lovit politica de pe continent.
Iată ce trebuie să știți despre turbulențele din relațiile dintre Qatar și Europa:
Ce este scandalul de mită care a zguduit UE și cum a reacționat Qatar?
Procurorul federal al Belgiei a declarat la începutul acestei luni că, timp de doi ani, inspectorii poliției federale "au suspectat o țară din Golful Persic de a influența deciziile economice și politice ale Parlamentului European", potrivit televiziunii publice RTBF.
Dintre cele patru persoane care au fost arestate ulterior, cea mai mediatizată persoană este deputata greacă Eva Kaili, căreia i-a fost retrasă marți rolul de unul dintre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului.
Un avocat al familiei lui Kaili, Michalis Dimitrakopoulos, a declarat marți că poziția acesteia "rămâne aceea că este nevinovată și că nu are nimic de-a face cu mita din partea Qatarului".
Qatarul a ripostat, acuzându-i pe cei implicați în anchetă că au scurs "informații inexacte". De asemenea, a protestat împotriva faptului că a fost indicat în anchetă înainte de încheierea acesteia.
"Qatarul nu a fost singura parte menționată în anchetă, însă țara noastră a fost exclusiv criticată și atacată", a declarat duminică un diplomat din Qatar într-o declarație.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Cum se prezintă în prezent relația Qatarului cu UE?
Qatar a dominat în mare măsură titlurile europene în acest an din două motive: Gazele și fotbalul. Controversele legate de găzduirea Cupei Mondiale au atras o presă negativă în Europa, pe care emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, a descris-o drept o campanie "feroce" împotriva țării sale și a pus la îndoială "motivele și motivele reale" din spatele acesteia.
Statele europene participante la turneu și-au exprimat clar pozițiile atât din capitalele lor, cât și pe terenul de fotbal și în tribune. Jucătorii germani și-au acoperit gura într-o fotografie dinaintea meciului în semn de protest față de interdicția de a purta brățări în culorile curcubeului, o declarație planificată împotriva regulilor anti-LGBTQ ale Qatarului. Un ministru german a purtat banderola "OneLove" la același meci, în semn de sfidare a restricțiilor privind simbolurile LGBTQ.
Dar criticile aduse turneului în presa occidentală au depășit problemele LGBTQ și situația dificilă a lucrătorilor migranți din Qatar, determinând activiștii și jurnaliștii din regiune să acuze presa occidentală de prejudecăți anti-arabe.
"Disensiunile culturale care au apărut în Europa în timpul Cupei Mondiale nu sunt specifice Qatarului, ci afectează întregul Golf", a declarat Andreas Krieg, profesor asociat la King's College din Londra. "Ceea ce i se întâmplă Qatarului este văzut ca un privilegiu european, o mentalitate închisă, islamofobie și rasism."
Rolul Qatarului ca potențial înlocuitor al livrărilor de energie rusești a fost, de asemenea, promovat în Europa, în condițiile în care continentul încearcă să se debaraseze de gazul Moscovei în urma războiului din Ucraina. Acest lucru ar putea amplifica efectul oricărei tensiuni asupra relațiilor Qatar-Europa, a declarat Kristian Coates Ulrichsen, cercetător la Institutul Baker al Universității Rice din Houston, Texas.
"Există o stare de spirit mai asertivă la Doha... izvorâtă din sentimentul că statele europene, mai mult ca niciodată, sunt văzute ca fiind în căutare de energie și investiții din Golf, chiar și în condițiile în care, în opinia multora din regiune, acoperirea Cupei Mondiale a avut un ton profund ofensiv", a spus acesta.
Qatarul, care deține a treia cea mai mare rezervă de gaze din lume după Rusia și Iran, va fi "solidar" cu Europa pe fondul unei penurii de gaze, a declarat în martie ministrul Energiei, Saad Sherida Al-Kaabi. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat la începutul acestui an că Qatarul va juca un "rol central" în strategia energetică a țării sale, iar națiunea din Golf a semnat luna trecută primul său acord de gaze cu Berlinul.
Qatar este, de asemenea, un investitor major în Europa. Este unul dintre cei mai mari proprietari imobiliari din Regatul Unit și deține active trofeu în Londra, cum ar fi magazinul Harrods și zgârie-norii Shard, precum și o participație de 20% în aeroportul Heathrow. În Franța, a doua cea mai mare destinație pentru investițiile din Qatar, deține active în valoare de peste 26 de miliarde de dolari și a creat aproximativ 72.000 de locuri de muncă.
Citește și: Talibanii folosesc tunuri cu apă asupra femeilor care protestează!
Citește și: Scandalul din Parlamentul UE: Legătura cu Marocul!
Citește și: S-a interzis berea la Cupa Mondiala din Qatar! Ce se intampla?