Francisc Doboș: Preotul care vorbește limba omului modern în cărțile sale. Când era mic nu își dorea să devină preot

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 06 ian 2024, 01:55

Francisc Doboș

Sursa: https://www.facebook.com/francisc.dobos

Deși nu își dorea să devină preot când era mic, a ajuns să fie cel mai iubit din comunitatea creștin catolică.

Când era mic, Francisc Doboș visa să rămână copil mai mult timp și nu voia să se facă preot. Mama sa a avut cel mai mare impact asupra educației personale.

Cine este Francisc Doboș și ce studii are?

Francisc Doboș s-a născut pe data de 18 august 1976 în București. Acesta a absolvit școala generală 42 din Voluntari, Ilfov, în anul 1991, după care a urmat cursurile liceul seminarial „Sfântul Iosif” din Bacău până în anul 1995.

Din 1995 până în 1997 a studiat la Institutul Teologic Romano Catolic din Iași și din 1997 până în 2002 la Pontificia Università Urbaniana din Roma.

Citește și: În Duminica Floriilor, Părintele Francisc Doboș vine la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

În 2002 a obținut licența (gradul 1) în teologie fundamentală la Pontificia Università Urbaniana din Roma. Din 2008 până în 2011 a studiat la Pontificia Università della Santa Croce din Roma unde a obținut licența (gradul 2) în comunicare instituțională.

A fost hirotonit preot la data de 29 iunie 2002 în Catedrala Adormirea Maicii Domnului, din Iași, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, Episcop de Iași. 

Ce impact a avut copilăria asupra alegerilor sale din viitor?

Francisc Doboș își amintește adesea că atunci când era mic era foarte timid, dar ștrengar în același timp. Deși îi plăcea să se joace, iubea să își ajute mama în gospodărie la grădinărit sau la gătit.

Mama sa a avut un impact major asupra educației sale, iar de la ea a învățat să fie generos cu cei din jurul său.

Când era mic nu voia să se facă preot, ci se visa pilot, dar în timp a renunțat la ideea de a-și lua brevetul de aviator.

La școală cel mai mult îi plăcea să studieze Literatura și nu îi plăcea matematica și fizica.

Despre amintirile din copliăria sa, Francisc Doboș a declarat că: „Am foarte multe, dar prima care îmi vine în minte e legată de joacă. A fost într-o iarnă, nu mai ştiu câţi anişori aveam, eram cu fraţii mei şi mai mulţi copii pe stradă, iar un vecin mai mare avea o sanie. Ninsese şi noi alergam după sania lui. Bucuria aceea o am de fiecare dată când mă joc cu nepoţii mei sau cu micuţii orfani de la Singureni, e o joacă dusă până la epuizare.

Alergând după sanie am simţit momentul acela de fericire relaţională, iar când ne-am întors acasă aveam zâmbetul acela până la urechi, care nu mai este doar de publicitate, care nu mai este doar pentru a vinde produse. Punem în reclame tot felul de familii ce par atât de fericite... Ce te face cu adevărat fericit? Doar relaţiile umane! Bucuria aceea am simţit-o şi când, în timpul comunismului, ne aşezam toţi la masă şi mama desfăcea şi împărțea o portocală, câte o feliuţă pentru fiecare.
Bucuria aceea... wow! În bucuria aceea nu era vorba de portocală, ci de relaţia noastră. Redescoperirea relaţiilor sănătoase, cred că de asta avem nevoie. Să mai blocăm routerul.”

Citește și: Mihaela Tatu, invitată duminică, la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Evoluția în carieră a lui Francisc Doboș

- 2002 – 2004: Preot vicar la Parohia Cristos Rege (Ploiești – Prahova)

- 2004 – 2006: Secretar eparhial al Arhidiecezei Romano-Catolice de București

- 2004 – 2006: Preot colaborator la Parohia Catedralei Sfântul Iosif (București)

- 2006 – 2008: Purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București

- 2006 – 2008: Preot colaborator la Parohia Sfânta Maria a Harurilor (Bărăția – București)

- 2011 – 23.04.2020: Purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București

- 2011 – 2021: Preot colaborator la Parohia Catedralei Sfântul Iosif (București)

- 2020-: Responsabil al Oficiului pentru Evanghelizare și Promovare Umană

- 2020-: Responsabil al Oficiului pentru Grupurile Lingvistice

- 2021-: Preot Paroh la Parohia Preasfânta Inimă a lui Isus

De-a lungul timpului Francisc Doboș a scris mai multe cărți, dar cea mai cunoscută este cea scrisă în colaborare cu preotul ortodox Părintele Necula “Împăcarea cu tine Însuți”.

Sursă: advărul.ro

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.