Franța a consumat cu 10% mai puțină energie electrică iarna trecută - Trei lecții valoroas!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 20 iun 2024, 06:15

Măsurile care îi ajută pe oameni să utilizeze mai puțină energie acasă, în timpul călătoriilor sau la locul de muncă ar putea reduce în mod semnificativ emisii

Sursa: PixaBay

Măsurile care îi ajută pe oameni să utilizeze mai puțină energie acasă, în timpul călătoriilor sau la locul de muncă ar putea reduce în mod semnificativ emisii

Măsurile care îi ajută pe oameni să utilizeze mai puțină energie acasă, în timpul călătoriilor sau la locul de muncă ar putea reduce în mod semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră, potrivit Grupului interguvernamental de experți ONU privind schimbările climatice. Atunci când există o cerere mai mică de energie, înseamnă că trebuie generată mai puțină energie electrică cu emisii reduse de dioxid de carbon pentru a înlocui combustibilii fosili și a atinge nivelul zero net.

Să ne mulțumim cu mai puțină energie a fost important iarna trecută, când războiul Rusiei din Ucraina a provocat creșterea prețurilor la energie și a restricționat aprovizionarea cu gaz. Pentru a evita penuria, Franța a pus în aplicare un "plan de sobrietate" cu scopul de a reduce consumul total de energie cu 10% în termen de doi ani.

Experiența Franței este instructivă pentru alte țări care se gândesc cum să gestioneze prețurile ridicate la energie și să ajungă la un nivel net zero, în condițiile în care este posibil să se profileze o nouă criză

energetică pe timp de iarnă. Aceasta a demonstrat că măsurile de suficiență pot reduce rapid consumul de energie și, prin urmare, emisiile care determină schimbările climatice. Însă sunt necesare schimbări mai profunde în modul de organizare a societății pentru a maximiza contribuția potențială a acestor măsuri la decarbonizare.

Lecția 1: măsurile de suficiență pot reduce rapid emisiile

În timpul iernii din 2022, emisiile Franței au scăzut cu aproximativ 8% față de nivelurile de dinaintea pandemiei.

Într-un sondaj realizat de operatorul francez de transport și de sistem în rândul a 12 000 de persoane, majoritatea a indicat că ar putea fi dispusă să continue acțiunile întreprinse în timpul iernii 2022-2023.

Acest lucru este încurajator. Măsurile de suficiență nu numai că au redus emisiile în câteva luni; de asemenea, lipsa unor reacții negative semnificative a sugerat că oamenii ar putea fi receptivi la măsuri similare de limitare a utilizării combustibililor fosili.

Lecția 2: economia este un factor de motivare mai important decât mediul înconjurător

În decembrie 2022, prețul gazelor a crescut cu aproape 130% față de 2021, în timp ce prețul energiei electrice în 2022 a crescut de peste două ori.

Gospodăriile cu venituri mai mici sunt mai puțin capabile să își reducă nivelurile de obicei scăzute de utilizare a energiei în timpul penuriei și sunt mai puțin capabile să investească în sisteme mai eficiente din punct de vedere energetic.

Gospodăriile cu venituri mai mari își pot reduce mai ușor consumul, dar utilizarea lor este mai puțin sensibilă la creșterile costurilor energiei.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sondajul a arătat că cele mai ieftine sisteme de încălzire au fost invariabil cele mai căutate. Însă mulți oameni au fost reticenți sau incapabili să treacă la astfel de alternative eficiente din punct de vedere energetic fără o garanție a aceluiași nivel de servicii și fără ca costul instalării să fie subvenționat. Planul francez de sobrietate a inclus un sprijin financiar pentru gospodării pentru înlocuirea sistemelor de încălzire cu petrol. Subvenția a fost oferită în funcție de venit și putea ajunge până la 15 500 EUR (13 350 £).

În timp ce prețurile mai mari pot determina mici reduceri ale cererii de energie, schimbările mai importante care ar putea reduce permanent emisiile vor necesita stimulente sau reglementări suplimentare.

Lecția 3: cercetarea poate avea nevoie de timp pentru a fi aprobată de factorii de decizie politică

Negawatt, o asociație care modelează scenariile de tranziție energetică din Franța, a introdus pentru prima dată conceptul de "sobrietate" într-o dezbatere publică în urmă cu zece ani. Acest lucru a dus la adoptarea de către Franța a unui obiectiv de reducere a consumului total de energie cu 50% până în 2050, comparativ cu 2012. De atunci, au fost adoptate foarte puține politici în sprijinul acestui obiectiv.

În ultimii ani, consumul total de energie a scăzut în principal datorită restricțiilor COVID. În acest sens, planul de sobrietate energetică marchează o schimbare de atitudine a guvernului, deși adoptarea măsurilor de suficiență a fost determinată de preocupările legate de securitatea energetică și de costuri, și nu de neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon.

Pentru a valorifica pe deplin beneficiile climatice ale măsurilor de suficiență energetică, Franța trebuie să meargă mai departe decât planul actual. Reducerea consumului de energie în conformitate cu obiectivul național necesită integrarea suficienței energetice într-o transformare mai amplă a societății.

Citește și: Datoria SUA crește la 33.000 de miliarde de dolari! Se inchide guvernul?

Citește și: Disney își dublează investițiile în parcuri

Citește și: Ruleta online: ce trebuie să știi despre regina jocurilor de noroc