Franța apelează la ajutorul Chinei pentru a readuce Rusia la masa negocierilor legate de războiul din Ucraina

Author: Lavinia Medrea

Franța apelează la ajutorul Chinei pentru a readuce Rusia la masa negocierilor legate de războiul din Ucraina

Sursa: Twitter Bloomberg Politics

Președintele Franței, Emmanuel Macron, l-a rugat pe liderul Chinei, Xi Jinping, să-și unească forțele împotriva războiului din Ucraina pentru a-l convinge pe Vladimir Putin să revină la masa negocierilor.

Emmanuel Macron a precizat că interesul Chinei este, la fel ca în cazul Franței, stabilitatea mondială.

Emmanuel Macron cere unirea forțelor cu China împotriva războiului

„Este necesar să ne unim forţele pentru a răspunde atât provocărilor internaţionale majore, aţi menţionat-o pe cea climatică pentru a numi doar una şi, fără îndoială, cea mai semnificativă, dar şi crizelor internaţionale precum războiul lansat de Rusia în Ucraina pentru care G20 este un format adecvat”, a declarat Emmanuel Macron, la începutul unei întâlniri bilaterale în cadrul summitului G20 din

Bali.

Summitul G20 ar trebui să „reducă tensiunile, decalajele care există în mediul internaţional şi să ne permită să construim ceea ce cred că este în interesul atât al Chinei, cât şi al Franţei, adică o stabilitate reală, elemente tangibile de cooperare care să ne permită să readucem pacea oriunde s-au instalat conflicte”, a mai precizat liderul francez.

Citește și: Franța trimite blindate și tancuri în România, pentru a-și consolida prezența militară. Deplasarea se va face spre Cincu

Contribuții mai trebuie să fie aduse la „asigurarea prosperităţii economice, în special pentru clasele noastre mijlocii, şi să facă acest lucru reducând în acelaşi timp emisiile (de dioxid de carbon) şi, prin urmare, câştigând bătălia pentru climă şi biodiversitate”, a continuat președintele Franței, potrivit Agerpres.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Emmanuel Macron și-a reiterat insistențele, de asemenea, asupra „dorinţei sale de a da un nou impuls reluării cooperării” cu China, îndeosebi pe linia încălzirii globale.

Xi Jinping vrea ca Franța și Europa să lucreze alături de China

Preşedintele Xi Jinping vrea, la rândul său, ca Franţa şi Europa să lucreze împreună cu țara lui pentru a întări „stabilitatea” în lume.

„China şi Franţa, China şi Europa ar trebui să procedeze astfel încât relaţia lor să se dezvolte pe o traiectorie corectă pe termen lung pentru a injecta stabilitate şi o energie pozitivă în lume”, a declarat Xi Jinping, fără să aducă în discuție războiul ruso-ucrainean.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 265 de război în Ucraina. Xi Jinping și Emmanuel Macron au cerut încetarea focului în Ucraina și reluarea negocierilor pentru pace

Preşedintele Xi Jinping a mai declarat că este pregătit să „consolideze cooperarea” dintre China şi Franţa cu scopul de a „face faţă împreună mizelor globale ale securităţii energetice, schimbărilor climatice(...)

şi dezvoltării durabile”.

Preşedintele Macron i-a prezentat felicitări liderului chinez și i-a urat  „dorinţele de succes pentru China” după recenta realegere a acestuia în fruntea Partidului Comunist şi a ţării, relatează Digi24.