Președintele francez Emmanuel Macron încearcă să impună o reformă a pensiilor fără un vot parlamentar. Acest lucru a declanșat o criză politică- și ar putea ajuta extrema dreaptă. A fost o scenă extraordinară care a întruchipat furtuna politică în care a intrat Franța. În timp ce premierul Elisabeth Borne se îndrepta spre podiumul Adunării Naționale joi după-amiază, parlamentarii din opoziție s-au ridicat în picioare, scandând Marseillaise și ținând în mâini pancarte pe care scria "nu la 64 de ani" și "democrație".
Președintele Adunării a întrerupt ședința pentru ca lucrurile să se calmeze. Dar când Borne a luat cuvântul câteva minute mai târziu, a trebuit totuși să înece huiduielile parlamentarilor.
"În baza articolului 49.3 din Constituție, angajez responsabilitatea guvernului", a strigat ea, anunțând că o reformă controversată a pensiilor care mărește vârsta minimă de pensionare în Franța de la 62 la 64 de ani va fi impusă fără un vot în camera inferioară a parlamentului.
'Ceva nu este în regulă în sistemul politic francez'
Alineatul 3 al articolului 49 îi permite premierului să acționeze unilateral. Singura modalitate de a opri un proiect de lege care a fost adoptat în baza acestei reguli ar fi să dărâme guvernul.
"Ceea ce s-a întâmplat a fost absolut nemaivăzut- a fost teribil să vedem cum Adunarea Națională a luat-o complet razna", a declarat Bruno Cautres de la centrul de reflecție Centre for Political Research din Paris.
Vânturi potrivnice împotriva a ceea ce a fost perceput de mulți ca o mișcare autoritară au suflat și în afara parlamentului, după săptămâni de proteste împotriva reformei pensiilor. Mii de demonstranți au ieșit pe străzile Parisului și ale altor orașe din țară, unii dintre ei rămânând până târziu în noapte și ciocnindu-se cu poliția antirevoltă. Alte proteste sunt așteptate în weekend.
"Acest lucru evidențiază faptul că ceva nu este în regulă în sistemul politic francez- putem vedea acest lucru în sondajele noastre regulate, care arată că oamenii doresc o democrație mai participativă, în care sindicatele și societatea civilă să fie implicate în elaborarea textelor legale", a declarat Cautres.
Partidele de opoziție au depus două moțiuni de cenzură care vor fi supuse la vot luni.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Va supraviețui guvernul votului de neîncredere?
Guvernul francez a primit sprijinul liderilor republicanilor conservatori. Cele 60 de voturi ale acestora ar oferi coaliției minoritare a președintelui Emmanuel Macron majoritatea necesară pentru a respinge voturile de neîncredere. Și totuși, aceiași lideri au promis deja sprijinul partidului lor pentru reforma pensiilor. Însă nu au fost suficienți republicani care să accepte să urmeze acest exemplu, motiv pentru care președintele Macron a considerat puțin probabilă o majoritate parlamentară pentru reforma sa și a decis să declanșeze votul de 49,3.
Vincent Martigny, profesor de științe politice la Universitatea din Nisa și la Școala Politehnică din Paris, consideră că această mișcare a aruncat Franța într-o criză politică care este aici pentru a rămâne, cel puțin pe termen mediu. Deși postul președintelui Macron nu este amenințat în mod direct, conducerea țării pare să devină o bătaie de cap.
"Guvernul, în forma sa actuală, este rănit mortal, exact ca în timpul unei corrida, o coridă", a declarat Martigny, adăugând că premierul Borne va trebui aproape sigur să demisioneze.
"Dacă unul dintre voturile de neîncredere va trece, guvernul va cădea și este probabil ca președintele să dizolve Adunarea Națională", a mai spus Martigny.
"Dacă guvernul supraviețuiește votului, Macron poate fie să retragă reforma, ceea ce pare foarte puțin probabil, fie să o mențină, ceea ce va declanșa o criză socială cu consecințe necunoscute care ar putea include alegeri parlamentare anticipate", a adăugat el.
Între timp, președintele susține că Franța are nevoie de reformă pentru a-și menține credibilitatea financiară pe piețele internaționale, unde își refinanțează datoria care se ridică la aproximativ 110% din PIB-ul Franței.
"Consider că riscurile financiare și economice [de a nu realiza reforma] sunt prea mari", a declarat joi Macron în fața cabinetului, potrivit unui comunicat al biroului său.
"Dar, spre deosebire de oamenii din țări precum Germania, francezilor nu le pasă de datoria publică- pentru ei, este o chestiune secundară", a subliniat Martigny.
Sistemul de pensii, în schimb, se află în centrul preocupărilor lor.
"Francezii practică ceea ce aș numi naționalismul bunăstării- sunt foarte atașați de sistemul lor de redistribuire și îl consideră o parte esențială a identității lor", a spus Martigny.
El a adăugat că, chiar și în perioadele stabile din punct de vedere politic, realizarea reformelor în domeniul asistenței sociale în Franța a fost o provocare.
"Dar ne aflăm într-o perioadă economică dificilă, cu un război în Ucraina și o inflație în creștere. În plus, Macron a negociat cu greu cu sindicatele și vrea să impună reforma prin forță", a spus Martigny. "Toate acestea provoacă o mare agitație".
Citește și: Haga emite un Mandat de Arest International pentru Vladimir Putin!
Citește și: Noi revolte după un accident de tren din Atena!
Citește și: China vrea o extindere militara si economica! Dar, ce inseamna asta?