Franța trimite blindate și tancuri în România, pentru a-și consolida prezența militară. Deplasarea se va face spre Cincu

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 12 iul 2023, 02:35

Franța trimite blindate și tancuri în România, pentru a-și consolida prezența militară. Deplasarea se va face spre Cincu

Sursa: navalnews.com

Franța își consolidează prezența militară în România și trimite tancuri și blindate. Conform Ministerului Apărării, convoiul va ajunge în țara noastră la finalul acestei luni.

Convoaiele cu tehnica militară pe care Franța le va trimite vor ajunge în țara noastră la finalul lunii octombrie. Blindate și tancuri Lelclerc ale Armatei Franței vor fi trimise de Paris în România.

Franța trimite echipament militar în România

Prin intermediul unui comunicat de presă, Ministerul Apărării a anunțat că deplasarea convoiului militar se va face către Cincu, pe roți și pe calea ferată, iar Poliția Militară se va asigura că traficul nu va fi influențat și îi va anunța pe șoferi, dacă acesta va suferi unele modificări.

„O companie de transportoare blindate şi una de tancuri Leclerc ale Armatei Franţei vor sosi în România, de la sfârşitul lunii octombrie, pentru a completa mijloacele tehnice ale Grupului de luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în Cincu”, a anunțat astăzi, 12 octombrie, Ministerul Apărării, în același comunicat de presă.

Mai mult decât atât, batalionul francez ce a fost dislocat în România este cel care alcătuiește BGFP pe teritoriul țării.

Acesta integrează efectivele Țărilor de Jos și pe cele ale Belgiei.

Citeste si: Guvernul din Ucraina: Explozia de pe podul Kerci, care leagă Rusia de Crimeea, „a fost organizată de serviciile speciale ucrainene”

BGFP este responsabil cu sporirea cooperării militare a Franței și a României și ajută, de asemenea, la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe Flancul de Est, informează news.ro.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Emmanuel Macron a cerut consolidarea prezenței militare pe flancul estic

Din cauza faptului că, în ultimele zile, Rusia a intensificat atacurile asupra Ucrainei, Emmanuel Macron, președintele Franței, a cerut ca prezența militară de pe întreg flancul estic să fie sporită.

„Având în vedere situația de pe flancul estic al NATO, având în vedere violența luptelor din Ucraina, în acest război condus de Federația Rusă, președintele Republicii a decis să ridicăm poziția noastră defensivă pe flancul estic al Europei”, a declarat Sebastien Lecornu, ministrul francez al

Apărării.

Paris este națiunea-cadru a unei misiuni pe care NATO o desfășoară în România. Aceasta dispune de 350 de militari din: Franța, Belgia și Olanda.

De asemenea, forțe de apărare franceze vor ajunge și în Lituania și în Estonia. Conform estimărilor făcute de Minister, Franța va aloca, în acest an, un buget de 600-700 de milioane de euro.

Citeste si: The Guardian: Ramzan Kadîrov le cere socoteală rușilor pentru eșecul din Ucraina. Acesta i-a declarat război lui Serghei Șoigu, Ministrul Apărării

În ceea ce privește războiul din Ucraina, Franța este pe locul 11 în topul țărilor care au ajutat Kievul în lupta împotriva Rusiei. Încă de când războiul a început, Parisul a oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de 233 de milioane de euro. Statele Unite ale Americii au oferit un ajutor de 25 de miliarde de euro, conform euronews.com.