Emmanuel Macron are ambiții mari pentru Indo-Pacific, dar industria de apărare a țării sale s-ar putea să nu poată ține pasul.
PARIS- Lipsa tot mai mare de fiabilitate a Rusiei ca furnizor de armament oferă Franței o ocazie excelentă de a interveni și de a accelera demersurile sale pentru a face din New Delhi una dintre pietrele de temelie ale impulsului strategic major al președintelui Emmanuel Macron în regiunea Indo-Pacific.
Ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, se îndreaptă duminică spre India pentru a impulsiona legăturile cu aliatul de lungă durată al Parisului, înainte de o posibilă vizită a lui Macron la începutul anului viitor. Oficial, călătoria este mai degrabă o ofensivă diplomatică de farmec decât o încercare nerușinată de a vinde arme fabricate de France Inc., dar este imposibil de ignorat componenta de putere dură.
Din 1993, India și Franța au desfășurat exerciții navale comune, iar Franța este deja al doilea furnizor de arme al Indiei, după Rusia. Contează în favoarea Franței doar faptul că războiul său din Ucraina a expus pe scară largă îngrijorările legate de calitatea armelor rusești și de capacitatea Moscovei de a respecta termenele de producție pentru export în cadrul sancțiunilor.
Pentru India- așezată între un Pakistan cu capacitate nucleară la est și o China tot mai agresivă la nord- eficacitatea armelor este o preocupare urgentă.
Deși și-a diversificat furnizorii în ultimii ani, Rusia continuă să livreze aproape jumătate din armele Indiei."Există un sentiment de urgență la New Delhi de a diversifica, de a găsi noi surse, iar Franța este deja văzută ca un partener important. [India] este pregătită să slăbească legăturile și să se diversifice", a declarat Garima Mohan, expert UE-India în cadrul German Marshall Fund.
Versiunea oficială din partea francezilor este că deplasarea lui Lecornu nu se referă în mod ostentativ la arme- dar el nu se va sfii să spună cum să găsească alternative la Rusia.
"Nu mergem acolo pentru a vinde echipamente militare, scopul nostru este de a marca importanța relației", a declarat un consilier din cadrul Ministerului francez al Apărării, adăugând că Lecornu a fost invitat la bordul portavionului indian "Vikrant" în "semn de bunăvoință" între Franța și India.
Un partener de încredere
În cursa pentru a câștiga contracte militare indiene, Franța pornește cu un avans.
Săptămâna trecută, președintele francez a discutat despre "aprofundarea parteneriatului strategic" cu prim-ministrul indian Narendra Modi în marja G20, înainte de a pleca la un summit al Cooperării Economice Asia-Pacific, unde a asigurat participanții că Franța își menține prezența în regiune.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Cei doi lideri au o relație caldă și au făcut referiri unul la celălalt ca fiind buni prieteni pe rețelele de socializare în ultimii doi ani. Președinții francezi au cultivat această relație încă din anii 1990, iar Macron, în special, nu ratează nicio ocazie de a se deda la manifestări publice de afecțiune cu Modi al Indiei.
"Este cel mai important parteneriat din cadrul Europei. Într-un fel, este "relația specială", mai mult decât relația cu Rusia și SUA. Franța și India au fost în mod constant parteneri puternici", a declarat Mohan, citând operațiunile navale, interoperabilitatea și colectarea de informații ca domenii de cooperare.
În calitate de al doilea mare furnizor de arme al Indiei, Franța a obținut în trecut contracte de armament de mare anvergură, cum ar fi un contract pentru avioanele de luptă Rafale. În sectorul naval, relația s-a aprofundat, deoarece India și Franța- care are un șir de insule și o vastă zonă maritimă de excludere în Indo-Pacific- au găsit un teren comun în fața unei Chine mai agresive.
Problemele industriale ale Franței
Pentru Macron, ar putea exista câteva contracte tentante puse la bătaie. Forțele aeriene indiene caută să își modernizeze flota de avioane de luptă și să cumpere peste 100 de avioane noi și există o licitație pentru un contract de construcție de submarine care a rămas fără răspuns.
Dar există probleme de credibilitate pentru Franța. Industria sa de apărare se străduiește să își intensifice producția militară și să răspundă cererii globale și nevoilor în timp de război de când Rusia a invadat Ucraina. În iunie, Macron a avertizat că Franța trebuie să construiască "o economie de război", cu mai multe investiții și lanțuri de producție simplificate și mai rapide.
"Ei plănuiesc să crească producția", spune Michel Goya, consultant francez în domeniul apărării și colonel în retragere. "Dar există probleme legate de capacitatea de producție și de întârzierile birocratice. Întrebarea este în continuare dacă industria noastră de apărare poate face tranziția de la a fi o afacere artizanală de lux la a deveni o industrie de producție în masă."
Obuzierele franceze montate pe camion Caesar au atras atenția la nivel mondial pentru eficiența lor în Ucraina, dar construcția lor durează aproape doi ani. Franța ar putea să vadă alți furnizori, cum ar fi SUA, Israel sau Coreea de Sud, care să acapareze oportunități, deoarece se luptă să țină pasul.
Citește și: Casa Albă neaga recesiune, anuntand ca SUA e departe de asa ceva!
Citește și: Protestele în toată China pe fondul furiei pentru zero-COVID!
Citește și: Economisirea energiei: Oamenii din Germania tremură la locul de muncă!