Frigul a pus stapanire pe intreaga tara. Temperaturile au coborat si cu 25 de grade. Prognoza pe regiuni, pana pe 31 AUGUST

Autor: S.B. Editor: Silviu Bunea
Actualizat: 25 sep 2020, 15:20

Frigul a pus stapanire pe intreaga tara.

Termometrele au indicat temperaturi cu 20-25  de grade mai mici decat in urma cu patru zile. Daca, pana acum cateva zile, nu mai stiam pe unde sa ne ascundem de caldura, acum nu mai stim cum sa ne imbracam din cauza frigul.

La Piatra-Neamt, localnicii si-au scos din sifoniere hainele de toamna chiar daca suntem la mijlocul lunii august. Imbracati in haine groase, oamenii spera ca toamna sa nu se instaleze de pe acum.

In aceasta dimineata, cea mai scazuta temperatura a  fost inregistrata la Toplita :8 grade celsius. Meteorologii nu ne dau vesti prea bune, pana la sfarsitul saptamanii vremea ramane la fel de rece.

##VIDEO142717##

Estimarea evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 17- 31 AUGUST 2015:

BANAT:
Pana vineri, 21 august, vremea se va raci semnificativ, astfel ca media temperaturilor maxime va ajunge sa se situeze in jurul valorii de 23 de grade.

in ultimele zile ale primei saptamani si in primele zile ale celei de a doua, regimul termic va fi din nou in crestere spre valori normale pentru ultima decada a lunii august.

Din data de 25 august si pana la sfarsitul lunii nu se vor mai inregistra variatii semnificative ale valorilor termice diurne. Noptile vor deveni tot mai racoroase, iar la mijlocul perioadei de prognoza media regionala a temperaturilor minime se va situa in jurul valorii de 13 grade.




CRISANA:
in urmatoarele 5 zile vremea se va raci si va deveni racoroasa pentru aceasta data, deoarece media regionala a temperaturilor maxime se va apropia de 22 de grade. O crestere a valorilor termice se va resimti in intervalul 22 – 25 august, cand vor fi medii in jurul a 28 de grade, apoi acestea nu se vor mai modifica semnificativ.

Pana la sfarsitul primei saptamani se va resimti si o scadere accentuata a minimelor termice, de la o medie de 19 grade in prima noapte, pana la o medie de

doar 12...13 grade in 23 august. in cea de a doua saptamana temperaturile minime vor mai castiga 1...2 grade.


TRANSILVANIA:
in intervalul 17 – 20 august vremea se va raci accentuat, iar valorile termice diurne vor cobori sub cele specifice perioadei, pana la o medie regionala de 20...21 de grade. in urmatoarele 5 zile regimul termic va fi din nou in crestere, spre medii de 26...27
de grade, apoi va ramane relativ constant.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Scaderea temperaturii aerului se va resimti si pe parcursul noptilor, iar cele mai reci vor fi intre 22 si 24 august, cand media regionala a minimelor va fi de 10 grade.
Vor fi averse pe arii extinse si local importante cantitativ in intervalul 17 – 22 august, dar si in jurul datei de 25 august.



MARAMURES:
Mediile temperaturilor maxime vor scadea de la 30 de grade in prima zi a intervalului, pana la 22 de grade, in jurul datei de 20 august, apoi vor fi din nou in crestere pana la 28 de grade la inceputul  saptamanii  viitoare.  Dupa  aceasta  data  nu  se  vor  mai  inregistra  modificari semnificative in evolutia temperaturilor diurne.

Temperaturile minime vor fi in scadere pana in dimineata zilei de 23 august, cand media lor va fi de 11 grade, apoi va creste foarte putin. Manifestarile de instabilitate atmosferica vor fi mai frecvente in intervalul 17 – 22 august si in jurul datei de 25 august.


MUNTENIA:
Vremea se va raci treptat, pana in data de 19 august cand va fi mai rece decat in mod normal la aceasta data, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa in jurul valorii de 22 de grade. Dupa aceasta data se va incalzi, astfel ca la inceputul celei de a doua saptamani se vor atinge valori termice diurne normale pentru aceasta perioada.

Mediile temperaturilor minime se vor situa intre 20 de grade la inceputul intervalului si 13 grade la mijlocul acestuia. in prima saptamana vor fi averse aproape in fiecare zi si local se vor cumula cantitati mai importante de apa. in cea de a doua saptamana ploile vor fi mai frecvente in jurul datei de 25 august, iar in rest vor aparea mai rar si pe spatii mai mici.

MOLDOVA:
La inceputul intervalului, valorile termice diurne vor scadea semnificativ, iar intre 18 si 20 august vremea va deveni rece pentru aceasta data, cu o medie regionala a maximelor de doar 20 de grade.

Dupa acest interval se va incalzi, astfel ca in cea de a doua saptamana temperaturile maxime se vor situa in jurul valorii de 28 de grade. in ceea ce priveste temperaturile nocturne, media acestora va scadea pana la 12 grade la mijlocul primei saptamani, apoi va creste cu 2...3 grade.

DOBROGEA:
Pana miercuri, 19 august, valorile termice diurne vor scadea, astfel ca vremea va deveni racoroasa. Dupa aceasta data se va incalzi din nou, dar media temperaturilor maxime nu va mai depasi 27 de grade. Temperaturile minime vor avea aceeasi tendinta. Media lor va scadea de la 21 de grade in prima zi, la 15 grade spre sfarsitul saptamanii, apoi va creste usor.

OLTENIA:
in intervalul 19 – 22 august, vremea va fi rece pentru aceasta data, cu o medie regionala a temperaturilor maxime ce se va situa in jurul a 22 de grade. in restul intervalului temperaturile diurne vor fi normale sau usor mai mari decat in mod obisnuit in aceasta perioada.

Noptile vor fi tot mai racoroase, iar cele mai mici temperaturi se vor inregistra la mijlocul intervalului, cand media lor pe intreaga regiune se va situa in jurul valorii de 13 grade. In prima saptamana va ploua in fiecare zi si pe arii restranse vor fi posibile cantitati mai importante de apa. in cea de a doua saptamana probabilitatea de ploaie va fi mai scazuta.

Sursa: Administratia Nationala de Meteorologie