FT: Flota Rusiei se antrenează pentru a lovi România cu rachete nucleare. Țintele sunt Podul Giurgiu-Ruse, baza de la Deveselu și baza aeriană Mihail Kogălniceanu

Autor: Laura Macovei

România, în vizorul flotei Ruse. Care sunt principalele ținte 

Sursa: Financial Times

Conform unor documente secrete consultate de Financial Times, Flota Rusiei se antrenează pentru a lovi cu rachete nucleare ținte din interiorul Europei, în cazul unui conflict cu NATO.

Printre aceste ținte, se află și trei locații strategice din România: Podul Giurgiu-Ruse, baza de la Deveselu și baza aeriană Mihail Kogălniceanu.

Citește și: Trei drone rusești s-ar fi prăbușit pe teritoriul țării noastre! „Au fost pierdute după ce au trecut frontiera de stat cu România”. Incidentul vine în urma a două mesaje RO-Alert, transmise la Tulcea

România ar putea fi atacată cu rachete nucleare

Financial Times relatează că aceste dezvăluiri fac parte dintr-o arhivă de 29 de dosare militare rusești secrete, care au fost prezentate de surse occidentale. În aceste dosare, sunt detaliate hărți cu ținte care se extind până la coasta de vest a Franței și Barrow-in-Furness din Regatul Unit, evidențiind cum Rusia a anticipat un posibil conflict cu Occidentul, care să depășească granițele imediate ale NATO.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Alin Oprea, despre durerea de a crește fără tată. Cât de tristă a fost copilăria artistului? „Eram mândru de rolul de tată care mi se dădea mie.”

Dosarele, întocmite între 2008 și 2014, includ o listă de ținte pentru rachete capabile să transporte fie focoase convenționale, fie arme nucleare tactice.

În aceste documente, ofițerii ruși subliniază avantajele utilizării loviturilor nucleare într-un stadiu incipient al conflictului. De asemenea, prezentarea indică faptul că Rusia a păstrat capacitatea de a transporta arme nucleare pe nave de suprafață, o posibilitate care ridică riscuri suplimentare de escaladare sau accidente, conform experților.

Analiștii care au evaluat documentele au concluzionat că acestea sunt în concordanță cu modul în care NATO a evaluat amenințarea atacurilor cu rachete cu rază lungă de acțiune ale marinei ruse.

În total, hărțile ilustrează un eșantion de 32 de ținte NATO din Europa, destinate flotelor navale ale Rusiei. De exemplu, țintele Flotei ruse din Marea Baltică se află în principal în Norvegia și Germania, iar Flota Rusiei din Marea Nordului ar trebui să lovească obiective industriale de apărare din Regatul Unit.

Podul Giurgiu-Ruse, baza de la Deveselu și baza aeriană Mihail Kogălniceanu, țintele florei rusești

În ceea ce privește Marea Neagră, pe hărțile respective figurează trei ținte din România, două din Bulgaria și cinci din Turcia. Aceste scenarii ruse includ și posibilitatea unor războaie cu aliați actuali din NATO, dar și cu state precum China, Iran, Azerbaidjan și Coreea de Nord.

Citește și: Noi bombardamente la granița României cu Ucraina! În Tulcea a fost panică generală, după ce autoritățile au emis un mesaj RO-Alert

Această informație subliniază complexitatea și gravitatea amenințărilor militare pe care Rusia le consideră în planurile sale strategice.