Fumatorii sunt mai expusi la coronavirus si ajung la terapie intensiva de trei ori mai des decat nefumatorii

Autor: L.S.
Actualizat: 30 nov 2020, 17:50

Un nou studiu publicat în British Medical Journal arată că fumătorii necesită îngrijire la terapie intensivă sau ventilație artificială de trei ori mai des decat nefumătorii.

Deși instrucțiunile oficiale de până acum au subliniat elemente precum spălarea pe mâini și distanțarea socială, autorii explică că și fumatul e un obicei de la care ar trebui să ne abținem, măcar în această perioadă.

O analiză a 1.100 cazuri de Covid-19 din China citată de studiu arată că 12.4% dintre fumătorii activi au fost internați la terapie intensivă, au necesitat ventilație artificială sau au murit, comparativ cu 4.7%

dintre nefumători.

Aproximativ 48% din bărbații Chinei fumează, dar numai 3% dintre femei, adaugă autorii. Diferența ar putea explica de ce bărbații au o rată de deces de 4.7% vs. 2.8% pentru femei (conform Organizației Mondiale a Sănătății). În țările cele mai afectate de Covid-19 până acum (China, Italia, Corea de Sud), între 19% și 27% din locuitori sunt fumători, conform OMS. În România, în 2007, rata era de 28%, potrivit libertatea.

Fumătorii pierd cel puțin zece ani din viață

Până când putem studia legătura dintre fumat și Covid-19 mai bine, autorii “ recomandă puternic ca campaniile de sănătate publică contra SARS-CoV-2 să includă sfaturi de întrerupere a fumatului specifice fiecărei țări. Fumatul are multe efecte negative asupra funcțiilor cardiace și a circulației, și întreruperea poate aduce multe beneficii de sănătate”. Aceștia adaugă și că “ fumătorii pierd cel puțin zece ani din viață.”

, potrivit libertatea.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Plamani sanatosi- Plantele care te ajuta sa ai plamanii sanatosi

Citeste si: Povestea crunta a femeii care si-a parasit sotul cand el tragea sa moara. Toti au condamnat-o, dar ea a avut un motiv incredibil

Citeste si: Mituri despre țigările electronice. E sau nu mai sanatos sa fumezi asa?

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.