Fumatul ilegal pentru persoane nascute dupa 2008? Asa vrea Noua Zeelanda

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 03 ian 2023, 20:04

Se crede că această țară va fi prima care va implementa o creștere anuală a vârstei legale de fumat!

Sursa: PixaBay

Se crede că această țară va fi prima care va implementa o creștere anuală a vârstei legale de fumat!

Se crede că această țară va fi prima care va implementa o creștere anuală a vârstei legale de fumat. Noua Zeelandă a introdus o creștere constantă a vârstei de fumat pentru ca cei cu vârsta de până la 14 ani să nu mai poată cumpăra țigări în mod legal, în cadrul primei legislații mondiale care interzice fumatul pentru generația următoare.

Ministrul adjunct al sănătății, Ayesha Verrall, a declarat marți, la adoptarea legii, următoarele "Mii de oameni vor trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă, iar sistemul de sănătate va avea o situație mai bună cu 5 miliarde

de dolari, pentru că nu va mai fi nevoie să trateze bolile cauzate de fumat, cum ar fi numeroase tipuri de cancer, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, amputări".

Legi restrictive in mod progresiv

Se crede că Noua Zeelandă va fi prima țară din lume care va pune în aplicare creșterea anuală a vârstei de fumat, asigurându-se că tutunul nu poate fi vândut persoanelor născute la 1 ianuarie 2009 sau după această dată.

Interdicția va intra în vigoare anul viitor și reprezintă o parte esențială a eforturilor Noii Zeelande de a face țara "fără fum de tutun" cât mai curând în 2025, o campanie care este deja în desfășurare de peste un deceniu.

"Mii de oameni vor avea o viață mai lungă și mai sănătoasă, iar sistemul de sănătate va avea o situație mai bună cu 3,2 miliarde de dolari pentru că nu va mai fi nevoie să trateze bolile cauzate de fumat", a declarat ministrul sănătății, Ayesha Verrall, într-un comunicat.

Țigările sunt deja pe cale de dispariție în Noua Zeelandă. Potrivit statisticilor guvernamentale publicate recent, doar opt la sută dintre adulți fumează zilnic, în scădere față de 9,4 la sută anul trecut. Aceasta va fi însoțită de o serie de alte măsuri pentru a face fumatul mai puțin accesibil și mai puțin accesibil, inclusiv reducerea drastică a cantității legale de nicotină din produsele din tutun și obligarea acestora să fie vândute numai prin magazine specializate în tutun, mai degrabă decât prin magazinele de cartier și supermarketuri.

De asemenea, țara a crescut finanțarea pentru servicii și campanii de sănătate și a lansat servicii de renunțare la fumat special pentru comunitățile Māori și din Pacific.

Din ce in ce mai putine surse de cumparat tigari

Numărul magazinelor care au voie să vândă țigări în mod legal va fi redus la o zecime din nivelul actual- de la 6 000 la doar 600 la nivel național.

Legile au trecut de lectura finală marți seara și vor intra în vigoare în 2023, în timp ce Noua Zeelandă încearcă să își atingă obiectivul de a face țara "fără fum de tutun" până în 2025.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

În timp ce introducea legea pentru prima lectură în iulie, Verrall a declarat: "Timp de zeci de ani am permis companiilor de tutun să își mențină cota de piață făcând ca produsul lor mortal să creeze din ce în ce mai multă dependență.

Este dezgustător și bizar. În această țară avem mai multe reglementări privind siguranța vânzării unui sandviș decât a unei țigări.

"Vrem să ne asigurăm că tinerii nu vor începe niciodată să fumeze, așa că vom transforma în infracțiune vânzarea sau furnizarea de produse din tutun afumat către noi cohorte de tineri. Persoanele cu vârsta de 14 ani la data intrării în vigoare a legii nu vor putea niciodată să cumpere tutun în mod legal."

"Ratele de fumat sunt în scădere drastică", a adăugat ea. "Obiectivul nostru de a fi fără fum de țigară până în 2025 este la îndemână."

Cu toate acestea, noile legi nu vor restricționa vânzările de vape. Datele indică faptul că cel puțin unii neozeelandezi și-au schimbat obiceiul de nicotină de la țigări la vap-uri. Datele publicate în noiembrie au arătat că numărul de persoane care fumează zilnic a scăzut la 8%- față de 9,4% anul trecut- marcând cele mai scăzute rate de la începutul înregistrărilor. Cu toate acestea, creșterea numărului de utilizatori zilnici de vape a fost mai mare decât scăderea numărului de fumători zilnici: 8,3% dintre adulți vapează acum zilnic, în creștere de la 6,2% în ultimul an.

Citește și: Șeful NASA crede că astronauții chinezi vor lua porțiuni din Lună!

Citește și: Anatomia unui scandal! Qatargate inca afecteaza UE

Citește și: Șoferii Tesla s-au săturat de scăpările lui Elon Musk pe Twitter!