Fumatul va fi interzis în propria mașină, dacă în aceasta se află minori. Interdicțiile legate de fumat vor fi extinse în apropierea școlilor și spitalelor

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 13 iun 2023, 15:33

Legea referitoare la consumul produselor din tutun va interzice fumatul în propria mașină, în prezența copiilor.

Sursa: pixabay.com

Legea referitoare la consumul produselor din tutun va interzice fumatul în propria mașină, în prezența copiilor.

Va fi interzis fumatul în propria mașină, în prezența copiilor. De asemenea, legea va interzice fumatul și în apropierea școlilor, în zona spitalelor sau a parcurilor.

Noua lege care interzice fumatul se extinde

O nouă lege care interzice fumatul în propria mașină în prezența copiilor ar urma să fie adoptată de Parlament. De asemene, legea ar putea interzice fumatul în apropierea școlilor și spitalelor, a stațiilor de autobuz, a parcurilor și a terenurilor de sport.

Legea urmează să modifice Legea 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, intitulat ”Fără copii lângă tutun” și propune o restricționare și mai drastică a prezenței fumătorilor în apropierea spațiilor destinate copiilor. Propunerea a fost recent înregistrată la Senat, urmând ca votul final să fie dat de Camera Deputaților.

Citește și: Codul rutier se modifică: Șoferii obligați să acționeze faza scurtă pe toate drumurile publice

Propunerea adaugă noi interdicții ” în toate spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă(...) și în locurile de joacă pentru copii ”.

Mai exact, fumatul ar putea fi interzis ” pe terenurile sportive şi locurile de joacă pentru copii, precum şi în proximitatea acestora, în stațiile de așteptare ale mijloacelor de transport în comun, a unităților sanitare şi de învăţământ şi în proximitatea acestora, şi în parcuri, cu excepția spațiilor special amenajate pentru fumat care nu pot depăși 5% din suprafața totală a parcului ”.

Ce alte măsuri ar urma să fi luate?

De asemenea, o altă măsură cuprinsă în proiect este aceea referitoare la interzicerea fumatului la o distanță mai mică de 25 de metri de spitale și școli și de 15 metri față de stațiile de autobuz.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Totodată, dacă fumatul în autoturismul de serviciu este interzis de actualele prevederi, noua inițiativă va extinde această restricție și asupra autoturismelor personale, în prezența copiilor.

Nu în ultimul rând, proiectul propune sancționarea celor care aruncă în locuri publice chiștoace de țigări şi de alte deșeuri rezultate din consumul de tutun, cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.

Pentru a fi adoptat, proiectul de lege trebuie votat de Senat și Camera Deputaților, promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial. În

plus, noul pachet de legi va intra în vigoare la 6 luni de la publicarea acestuia în Monitorul Oficial, adică cel mai devreme în 2020.

Efectul fumatului lângă copii

Fumatul pasiv sau expunerea la fumul de tutun secundar este combinația dintre fumul eliminat de capătul ars al unei țigări și fumul expirat de fumători.

Copiii sunt mult mai sensibili decât adulții la efectele fumatului pasiv din cauza imaturității plămânilor și a ratei mai mari de respirație – de exemplu, un sugar are o rata de respirație de 30-45 de respirații pe minut,

un copil, între 20-30 de respirații pe minut, în timp ce un adult are o rată de respirație de 12-18 respirații pe minut. În plus, sugarii și copiii nu sunt capabili să evite expunerea la fumatul pasiv și au nevoie de protecția părinților.

Citește și: Ce obiceiuri negative poate aduce perioada adolescenței și ce pot face părinții pentru a preveni acest lucru

Fumul secundar poate provoca numeroase probleme de sănătate la sugari și copii, inclusiv atacuri de astm mai frecvente și mai severe, infecții respiratorii, infecții ale urechii, precum și sindrom de moarte subită la sugar.

Sursă: avocatnet.ro

 

Taguri: