Furtuni însoțite de grindină și vijelii în România, până vineri. Fenomenele meteo extreme au făcut deja prăpăd în mai multe județe din țară

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 28 aug 2024, 09:39

În România sunt așteptate furtuni în următoarele zile, până vineri

Sursa: Facebook

În România, vremea trece prin schimbări bruște și extreme. După o perioadă de caniculă intensă, în mai multe regiuni ale țării au fost înregistrate furtuni violente, însoțite de grindină și vijelii, care vor continua să se manifeste până vineri.

Aceste fenomene extreme de vreme, care alternează între caniculă și furtuni violente, sunt așteptate să continue în următoarele zile, spun meteorologii.

Citește și: ANM a emis o atenționare de cod galben de ceață pentru ziua de miercuri, 28 august: Se restrânge valul de caniculă și apare instabilitatea atmosferică

După caniculă urmează furtuni

Meteorologii au transmis un avertizare meteo conform căreia în România, după caniculă, vor urma furtuni puternice însoțite de grindină și vijelii.

Avertizarea rămâne în vigoare până vineri inclusiv. 

„Canicula care ne-a afectat încă de la începutul acestei luni va mai continua doar în regiunile vestice. În restul ţării se va răcori vremea, dar vor fi furtuni în fiecare zi până vineri inclusiv. Vor fi adverse consistente, risc ridicat de inundaţii, grindină şi vijelii.

Astfel de fenomene vor apărea inclusiv pe litoral şi la munte", spune meteorologul Simona Căpşună, conform Observatornews.

Furtunile au făcut prăpăd marți, în mai multe județe din țară

La Iași, o furtună de cod portocaliu a provocat haos în oraș. În doar câteva minute, zeci de copaci au fost doborâți, mulți căzând peste mașini sau firele electrice, iar străzile au fost inundate.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”

Situația a fost la fel de gravă și în Botoșani, unde, în localitatea Hlipiceni, un copac lovit de trăsnet a declanșat un incendiu, care s-a extins rapid la o magazie și un șopron. Intervenția promptă a pompierilor a împiedicat extinderea focului la locuința din apropiere.

În Caransebeș, o femeie a fost grav rănită după ce un copac doborât de vânt a căzut peste ea.

Incidentul a avut loc atât de rapid încât victima nu a avut timp să se adăpostească. Grav rănită, ea a fost transportată de urgență la spital.

Un alt incident dramatic s-a petrecut la Barajul Firiza din Maramureș, unde un pescar a fost la un pas de tragedie când vijelia a prăbușit un copac peste cortul său.

„Uite unde a căzut copacul, pe cortul omului, mă înţelegi? Acesta e omul care a scăpat.

Uite cum a scăpat. Nu mai putem scoate cortul".

Pe litoral, la Eforie, valuri uriașe de peste un metru și jumătate au determinat arborarea steagului roșu de către salvamari, însă mulți turiști continuă să ignore avertismentele, punându-și viața în pericol.

„Marea este periculoasă. Nu ştii în ce zonă sunt curenţii marini, în ce zonă se formează, de la furtună la furtună se formează în alt loc", explică Gelu Vătămănescu, şeful salvamarilor din Eforie.

 

 


În ediția de vineri, Patrick și Bianca au avut parte de o întâlnire în Camera Roșie, unde au discutat despre Virginia, iar Giuly a izbucnit în lacrimi amare.