În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în următoarele regiuni: Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, estul și sud-estul Transilvaniei, și local la munte.
ANM a emis un nou cod galben de vreme severă
Astfel, sunt așteptate averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelii, cu rafale de vânt de 55-70 km/h și grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25-30 l/mp, iar izolat pot depăși 50 l/mp. Astfel de fenomene vor apărea pe arii restrânse și în restul țării.
În sudul Banatului și în sud-vestul Olteniei, din a doua parte a zilei, se vor înregistra intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 55 km/h.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Străzi inundate joi, în Capitală. Furtunile au făcut ravagii
Joi noapte, în jurul orei 23:00, furtunile au făcut prăpăd în țară. În București, sute de locuințe au fost afectate, copacii au căzut pe stradă, iar străzile au fost inundate.
Autoritățile trag un semnal de alarmă și recomandă evitarea deplasărilor pe timpul furtunilor. IGSU a transmis un mesaj pentru întreaga populație din România pe pagina de Facebook:
„Un nou COD GALBEN intră în vigoare astăzi, de la ora 12.00, până la ora 23.00.
În perioada menționată, în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, în estul și sud-estul Transilvaniei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.
De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25...30 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.
Pentru siguranța dumneavoastră și a familiei, vă îndemnăm să respectați următoarele recomandări:
- Sistați activitățile desfășurate în teren deschis sau la înălțime.
- Închideți toate ferestrele locuinței și altor categorii de construcții
- Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare și a elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate.
- Curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații
- În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să le traversați și nu vă apropiați de malurile acestora.
- Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților. Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată, gratuit, de pe App Store și Google Play”