G7 avertizează o foamete iminentă în întreaga lume! Ce ar putea să se întâmple dacă Rusia nu va debloca exporturile de cereale din Ucraina, potrivit liderilor G7

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 16 feb 2023, 01:00

Pericol de foamete în întreaga lume! Ce ar putea să se întâmple dacă Rusia nu va debloca exporturile de cereale din Ucraina, potrivit liderilor G7

Sursa: PixaBay

Liderii G7 au atenționat că există un pericol foarte mare ca planeta să sufere o foamete dacă Rusia nu va debloca exporturile de cereale din Ucraina. Cu toate că se caută și alte metode de transport, liniile ferate din România sau Polonia dispun de un ecartament diferit, lucru care îngreunează tranzitul.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a precizat, după o ședință de trei zile a G7, că cele mai industrializate națiuni ale lumii caută și alte rute pentru exportul de cereale ucrainene, având în vedere că Rusia a blocat rutele. Baerbock a declarat că aproximativ 25 de milioane de tone de cereale au fost blocate în porturile ucrainene. „Fiecare tonă pe care o putem scoate din Ucraina ne va ajuta să facem față unei foamete globale”, a precizat aceasta, potrivit biziday.ro.

Se caută rute alternative pentru exportul cerealelor din Ucraina. Planeta riscă să sufere de foamete din cauza exportului blocat de Rusia

Cotațiile grâului au crescut în ultimele săptămâni, iar SUA aproximează că livrările globale pentru următoarea recoltă vor scădea pentru prima dată în ultimii patru ani. Îngrijorările au crescut și mai tare după ce India a transmis, sâmbătă, că interzice exporturile de grâu, lucru care s-ar putea solda cu majorarea prețurilor la alimente.

Guvernul de la New Delhi a anunțat că interdicția a fost introdusă cu scopul de a gestiona securitatea alimentară generală a țării.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 82 de război în Ucraina. Trupele trimise de Belarus lângă graniță blochează soldații ucraineni ce ar fi putut lupta în Donbas

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Comunicatul final al reuniunii G7 menționează că invadarea Ucrainei de către Rusia „a generat una dintre cele mai grave crize alimentare și energetice din istoria recentă, fiind amenințate în primul rând persoanele vulnerabile de pe tot mapamondul”. G7 este  „hotărât să accelereze un răspuns multilateral coordonat pentru a menține securitatea alimentară globală”. Guvernele occidentale caută alte variante la ruta maritimă, prin care Ucraina exporta 5-6 milioane de tone de cereale pe lună.

Citeste si: Șeful serviciilor secrete ucrainene: Rusia se pregătește să scape de Vladimir Putin! Liderul de la Kremlin este grav bolnav

Până la acest moment, potrivit Annalenei Baerbock, ucrainenii au reușit să transporte doar o parte din recolta lor de cereale pe calea ferată prin România, dar Ucraina dispune de un ecartament diferit de România sau Polonia, lucru care face transportul mai dificil.

Miniștrii de externe ai țărilor G7 au declarat, de asemenea, că ajuta în continuare armata Ucrainei pentru „ani de zile”, dacă va fi nevoie.