Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a precizat, după o ședință de trei zile a G7, că cele mai industrializate națiuni ale lumii caută și alte rute pentru exportul de cereale ucrainene, având în vedere că Rusia a blocat rutele. Baerbock a declarat că aproximativ 25 de milioane de tone de cereale au fost blocate în porturile ucrainene. „Fiecare tonă pe care o putem scoate din Ucraina ne va ajuta să facem față unei foamete globale”, a precizat aceasta, potrivit biziday.ro.
Se caută rute alternative pentru exportul cerealelor din Ucraina. Planeta riscă să sufere de foamete din cauza exportului blocat de Rusia
Cotațiile grâului au crescut în ultimele săptămâni, iar SUA aproximează că livrările globale pentru următoarea recoltă vor scădea pentru prima dată în ultimii patru ani.
Comunicatul final al reuniunii G7 menționează că invadarea Ucrainei de către Rusia „a generat una dintre cele mai grave crize alimentare și energetice din istoria recentă, fiind amenințate în primul rând persoanele vulnerabile de pe tot mapamondul”. G7 este „hotărât să accelereze un răspuns multilateral coordonat pentru a menține securitatea alimentară globală”. Guvernele occidentale caută alte variante la ruta maritimă, prin care Ucraina exporta 5-6 milioane de tone de cereale pe lună.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Până la acest moment, potrivit Annalenei Baerbock, ucrainenii au reușit să transporte doar o parte din recolta lor de cereale pe calea ferată prin România, dar Ucraina dispune de un ecartament diferit de România sau Polonia, lucru care face transportul mai dificil.
Miniștrii de externe ai țărilor G7 au declarat, de asemenea, că ajuta în continuare armata Ucrainei pentru „ani de zile”, dacă va fi nevoie.