G7 lansează un ultimatum celor care favorizează războiul Rusiei!

Author: Bogdan Frațilă

Alte țări sunt binevenite să se alăture discuțiilor privind viitorul postbelic al Ucrainei - atâta timp cât sunt dispuse să descurajeze Moscova, spun liderii.

Sursa: PixaBay

Alte țări sunt binevenite să se alăture discuțiilor privind viitorul postbelic al Ucrainei - atâta timp cât sunt dispuse să descurajeze Moscova, spun liderii.

Alte țări sunt binevenite să se alăture discuțiilor privind viitorul postbelic al Ucrainei- atâta timp cât sunt dispuse să descurajeze Moscova, spun liderii. Țările care sprijină armata rusă vor suporta "costuri severe" dacă nu încetează această activitate "imediat", au declarat vineri țările G7 într-o declarație comună, angajându-se să "prevină și mai mult" eludarea sancțiunilor împotriva Moscovei pentru invazia sa la scară largă în Ucraina.
Avertismentul din partea blocului de democrații bogate vine în contextul în care UE ia în considerare sancționarea companiilor chineze pentru rolul lor în furnizarea către Rusia de bunuri cu dublă utilizare care au ajuns pe

câmpurile de luptă din Ucraina.

Chiar și mai multe restricții

"Vom înfometa Rusia de tehnologia, echipamentele industriale și serviciile G7 care îi susțin mașina de război", au afirmat țările G7 în declarația de după discuțiile la nivel înalt de vineri.
"Reiterăm apelul nostru către părțile terțe de a înceta imediat să furnizeze sprijin material pentru agresiunea Rusiei, sau să se confrunte cu costuri severe.

Ne vom consolida coordonarea pentru a preveni și a răspunde părților terțe care furnizează arme Rusiei și vom continua să luăm măsuri împotriva actorilor din țările terțe care sprijină material războiul Rusiei", au adăugat acestea.
Cu toate acestea, G7 nu a reușit să ajungă la un consens cu privire la impunerea de sancțiuni împotriva diamantelor rusești, deoarece țările UE rămân în dezacord cu privire la modul în care să facă acest lucru pe baza unor tehnologii adecvate privind urmărirea.
Cu puțin timp înainte de summitul G7, Marea Britanie a anunțat că intenționează să aplice o interdicție asupra diamantelor rusești.
Potrivit declarației G7, "vom continua să colaborăm îndeaproape pentru a restricționa comerțul cu diamantele extrase, prelucrate sau produse în Rusia și pentru a restricționa utilizarea acestora, precum și pentru a ne angaja cu partenerii-cheie".
Emisă cu puțin timp înainte de sosirea așteptată a președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy la Hiroshima, declarația a făcut lumină și în ceea ce privește un viitor acord de pace pentru Ucraina.

Guvernele G7 au declarat că sunt dispuse să colaboreze cu alte țări atâta timp cât acestea sunt de acord cu necesitatea de a descuraja agresiunea rusă- o ștachetă ridicată pentru țări precum China, care și-a prezentat propria propunere de pace fără a condamna Rusia ca agresor.
"În vederea unui acord de pace postbelic viabil, rămânem pregătiți să ajungem la înțelegeri împreună cu Ucraina, precum și cu țările și instituțiile interesate, cu privire la angajamente susținute în materie de securitate și de altă natură pentru a ajuta Ucraina să se apere, pentru a-și asigura viitorul liber și democratic și
pentru a descuraja o viitoare agresiune rusă. Suntem hotărâți să ajutăm Ucraina să construiască un viitor pozitiv pentru poporul său", au afirmat țările în declarație.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Zelensky în Japonia?

În contextul în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei se apropie de un potențial punct de inflexiune, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy urmează să se deplaseze în Japonia în acest weekend pentru a se adresa președintelui american Joe Biden și altor lideri G7, bazându-se pe istoria tragică

a acestui oraș ca fundal pentru ultima sa pledoarie în vederea obținerii unui sprijin militar și financiar mai mare.
Deși detaliile planurilor de călătorie ale lui Zelenskyy au rămas opace din cauza preocupărilor legate de securitate, șeful Consiliului național de apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a anunțat vineri călătoria la televiziunea națională, confirmând rapoartele de presă potrivit cărora acesta va participa.
Zelensky, care a călătorit în ultimele zile în Marea Britanie și în alte națiuni europene, va zbura spre Japonia după o apariție în Arabia Saudită la summitul Ligii Arabe. Valul de călătorii i-a oferit președintelui ucrainean ocazia de a face apeluri în persoană pentru sprijin suplimentar și de a arăta că țara sa, încă atacată de forțele rusești în aer și la sol, este suficient de stabilă pentru ca el să călătorească în străinătate.
Vestea vizitei lui Zelenskyy vine în contextul în care Biden și alți lideri ai G7 și-au reafirmat vineri angajamentul de a apăra Ucraina împotriva Rusiei prin intensificarea campaniei de presiune economică a Occidentului.

Citește și: Zelenskyy se întâlnește Papa Francisc si oficiali italieni la Roma!

Citește și: Un nou ajutor militar de aproape 3 MILIARDE de dolari pentru Ucraina!

Citește și: Polonia confisca o clădire din Varșovia iar Rusia promite un răspuns "dur"!