GASTRONOMIE INTERNATIONALA - Ce bunatati iti RECOMANDAM daca ai de gand sa vizitezi Turcia!

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 27 oct 2020, 22:05

Daca esti gurmand, atunci trebuie sa vizitezi Turcia! Vei gasi aici mancaruri traditionale care iti vor lasa gura apa!

Bucataria turceasca este sanatoasa, fiind o combinatie excelenta dintre bucataria greceasca, cea din Orientul Mijlociu dar si din Asia Centrala. Acest amestec de influente ii da bucatariei turcesti o aroma si o savoare deosebita.

Trebuie sa stii ca turcii sunt, in mare parte, consumatori de carne de oaie, dar poti gasi preparate si din carne de vita sau pui. Din motive religioase, in Turcia nu se gateste carne de porc.
Condimentele cel mai des folosite sunt patrunjelul, menta, chimionul si boia de ardei.

In cazul in care vizitezi Turcia, trebuie sa gusti dolma, pentru ca acest fel de mancare a influentat major bucataria noastra traditionala. Dolma sunt un fel de sarmale, dar amestecul de carne nu este umplut doar in vita de vie, ci intr-o varietate larga de legume: ardei (biber dolma), vinete (patlacan dolma), dovlecei (kabak dolma), frunze de conopida sau broccoli.
Se folosesc chiar si prune sau gutui pentru a umple amestecul pentru dolma. Se prepara din carne de miel, de preferat, ceapa tocata, ulei de masline, lamaie, seminte de pin si diverse condimente specifice bucatariei turcesti.

/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/Dolma7-12fbfa25cc8d6d09130d6832fef535ba.jpg
Imam bayildi este o reteta foarte indragita si apreciata in Turcia. Sunt vinete umplute cu un amestec de ceapa, rosii tocate, usturoi, care sunt prajite sau inabusite in ulei de masline.


/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/imam-bayldi-8d6f728ac4ce19da293920720421d756.jpg
Lahmacun este un fel lipie, foarte subtire, umpluta cu un amestec din carne tocata de miel sau de vita, ceapa tocata, rosii, castraveti murati, patrunjel, toate stropite din abundenta cu zeama de lamaie.

/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/blog-0fc82f68d361e52b98769725bc60bcce.jpg
Sa trecem si la desert! Baclava (baklava) este cel mai cunoscut desert traditional turcesc. Aceasta specialitate se prepara dintr-un foietaj stratificat, umpluta cu nuci pisate sau cu fistic si imbibate intr-un sirop foarte dulce din zahar si miere.


/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/72422-baclava-f7d3d79b9f32d2118d25a75c235328ee.jpg
Kunefe (sau kadayif) este un desert asemanator cu baclavaua, facuta din taietei foarte fini, branza sau fistic, stropite din abundenta cu sirop de miere.

/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/7482-b-39717-kadayif-1-dbf3e908e51f95300b22a0e25ed36e74.jpg
Ca bauturi specifice poti savura cafeaua turceasca sau aromatul ceaiul turcesc!

Cafea turceasca
/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/cafea-turceasca-c1631badf141f9f0cfc23ff391578c6b.jpg
Ceai turcesc
/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/ceai-8f53727d714ee23fd945f23427251440.jpg