Potrivit cercetătorilor neozeelandezi, în ciuda scăderii numărului de substanțe chimice, nu s-a înregistrat încă o reducere semnificativă a suprafeței acoperite de gaura de ozon din Antarctica.
Gaura din stratul de ozon din Antarctica s-a adâncit în mijlocul primăverii în ultimele două decenii, în ciuda unei interdicții globale privind substanțele chimice care diminuează scutul Pământului împotriva radiațiilor solare mortale, potrivit unei noi cercetări.
Probleme ecologice?
Dar, în ciuda scăderii CFC, nu s-a înregistrat încă o reducere semnificativă a suprafeței acoperite de gaura de ozon din Antarctica, potrivit cercetătorilor neozeelandezi care au realizat un nou studiu în revista Nature Communications.
Aceștia au adăugat că, de-a lungul timpului, în centrul găurii a existat mai puțin ozon, iar în centrul găurii a existat mai puțin ozon.
"Șase din ultimii nouă ani au avut cantități foarte scăzute de ozon și găuri de ozon extrem de mari", a declarat coautorul studiului, Annika Seppala de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă.
"Ceea ce s-ar putea întâmpla este că altceva se întâmplă acum în atmosferă- posibil din cauza schimbărilor climatice- și acest lucru maschează o parte din recuperare", a spus ea.
Stratul de ozon situat între 11 și 40 de kilometri deasupra suprafeței Pământului filtrează cea mai mare parte a radiațiilor ultraviolete ale Soarelui, care pot provoca cancer de piele și cataractă.
De la mijlocul anilor 1970, s-a constatat că substanțele chimice numite clorofluorocarburi (CFC)- utilizate pe scară largă în trecut în aerosoli și frigidere- reduc nivelul de ozon, creând găuri anuale în mare parte deasupra regiunii Antarcticii.
Protocolul de la Montreal din 1987, care a interzis CFC în încercarea de a închide gaura de ozon, este considerat o poveste de succes pentru cooperarea internațională în domeniul mediului.
În ianuarie, o evaluare majoră susținută de ONU a constatat că acordul funcționează. Conform acesteia, stratul de ozon ar trebui să revină la nivelul din 1980 în Antarctica până în jurul anului 2066.
Se estimează că găurile mai mici din zona arctică se vor reface până în 2045, iar pentru restul lumii în aproximativ două decenii.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Câțiva ani neobișnuiți
Gaura de ozon deasupra Antarcticii se deschide de obicei în septembrie și durează până în noiembrie, luând primăvara din emisfera sudică.
Cercetătorii au declarat că gaura s-a deschis mai târziu în septembrie, ceea ce indică o redresare datorată, probabil, reducerii CFC.
Dar în octombrie, când gaura este adesea cea mai mare, nivelul de ozon din stratul mijlociu al stratosferei s-a redus cu 26% din 2004 până în 2022, a precizat studiul, citând date din satelit.
Autoarea principală a studiului, Hannah Kessenich, a subliniat că Protocolul de la Montreal și reducerile de CFC sunt încă "pe drumul cel bun".
Dar "în ansamblu, constatările noastre arată că găurile recente și mari de ozon ar putea să nu fie cauzate doar de CFC", a adăugat ea.
Analiza a exclus datele din anii 2002 și 2019, când "rupturile bruște ale vortexului polar" au dus la găuri de ozon semnificativ mai mici, a adăugat Kessenich.
Principalul om de știință în domeniul ozonului, Susan Solomon, care nu a fost implicată în cercetare, a declarat că studiul ar trebui privit prin prisma faptului că "ultimii ani au fost destul de neobișnuiți".
Solomon a condus cercetări anterioare care au arătat că gaura de ozon din 2020 a fost mărită cu 10% din cauza incendiilor masive din Australia din "Sâmbăta neagră".
Se crede că erupția gigantică a vulcanului Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai din largul Tonga în 2022 a afectat, de asemenea, nivelurile recente de ozon.
Martin Jucker, un expert de la Universitatea New South Wales din Australia, nu a fost convins de rezultatele studiului.
"Este discutabil cum pot autorii să elimine 2002 și 2019 din înregistrări, dar nu și 2020-22, având în vedere că toți acești ani s-au dovedit a fi dominați de evenimente foarte speciale și rare", a spus el.
Citește și: Elveția aprobă returnarea tancurilor în Germania?
Citește și: Tulburările de la OpenAI sunt mai mult decât Sam Altman
Citește și: Top 3 investiții pe termen lung în portofoliul tău pentru 2023-2024