Gazele ar putea fi distribuite cu „porția”. Rusia pedepsește țările care condamnă războiul din Ucraina

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 22 mar 2023, 02:50

Rusia trimite mai puțin gaz în Europa, iar acesta ar putea fi raționalizat

Sursa: Unsplash

Din cauza sprijinului pe care Ucraina l-a primit din partea Europei, Rusia a decis să pedepsească țările care au ajutat și folosește cea mai la îndemână „armă” pe care o are: gazul. Drept urmare, raționalizarea acestuia pe continent ar putea să aibă loc.

Rusia nu a rămas nepăsătoare în urma ajutorului pe care Ucraina l-a primit din partea țărilor Europene și a decis să le dea mai puțin gaz decât au cerut. Prin urmare, pentru a nu exista o agravare a crizei, raționalizarea resurselor ar putea fi o opțiune.

În momentul de față, Rusia livrează către Uniper, cel mai mare cumpărător european de gaz rusesc, cu 60% mai puțin gaz decât a fost cerut inițial, conform Bloomberg, relatează romaniatv.net.

În urma sancțiunilor aplicate Rusiei, prețurile la gaz și la carburant au crescut foarte mult, regiunea trebuie să facă față unor presiuni greu de suportat, iar solidaritatea țărilor din Europa trebuie să treacă un test greu al încercării.

Citeste si: Serghei Lavrov acuză Moldova de „cerșit” și spune că se vrea transformarea acesteia în a doua Ucraina: „O altfel de cerșetorie, în general, extorcare”

Potrivit Wood Mackenzie, o companie de consultanță, aprovizionările cu gaze din regiune ar putea să fie sistate până în luna ianuarie 2023, ceea ce ar duce la raționalizarea resurselor de gaz.

Ce alte țări primesc mai puțin gaz?

Pe lângă Germania, Cehia, Austria și Franța primesc și ele mult mai puțin gaz decât au cerut inițial. Mai mult decât atât, Europa se confruntă și cu o altă problemă: lipsa alternativelor pentru gazul rusesc pentru perioada iernii.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Din cauza haosului și a crizelor care au luat naștere, Germania își îndeamnă cetățenii să raționalizeze consumul, pentru a scădea dependența de Rusia.

Mai mult decât atât, în cazul în care Guvernul va declara stare de urgență din punct de vedere energetic, BnetzA, autoritatea de reglementare a reţelei de gaze, va raționaliza resursa.

De asemenea, Simone Tagliapietra, expert în cadrul Bruegel, susține că Rusia ar putea să oprească definitiv livrările de gaze „oricând”, motiv pentru care întreaga Europă trebuie să consume responsabil.

Primele molecule de gaz pentru România au fost extrase din Marea Neagră

„Primele molecule de gaz (din exploatarea Black Sea Oil and Gas – n. red.) din Marea Neagră au început să fie injectate în sistemul de transport. Cantitatea din reţeaua de transport este de aproximativ 1 miliard de metri cubi pe an, ceea ce reprezintă 10% din necesarul de consum al României.

Citeste si: Navele rusești se află în apropierea platformelor românești de exploatare a gazelor din Marea Neagră

Pe pieţele înconjurătoare, şi nu numai, există o activitate constanţa a Ministerului Energiei de a identifica noi surse de achiziţie şi ne uităm cu atenţie la preluarea de gaz lichefiat din Grecia sau Turcia sau realizarea conectorului Ungaria sau Grecia. Actualmente, se stochează în România şi din producţia internă şi din ceea ce se importă. Suntem convinşi că iarna ne va găsi pregătiţi”, a spus Dan Drăgan în cadrul conferinței ZF/First Bank, potrivit romaniatv.net.