GEAMANA, cel mai bogat sat din Apuseni, scufundat in otrava!

Author: Daniela Iliuta

Duminica, de la ora 17:30, emisiunea “Asta-i Romania!” ne prezinta un material uluitor, cu imagini si declaratii in exclusivitate, despre Geamana, satul din Apuseni, scufundat in steril.

Satul Geamana, cel mai bogat sat din Muntii Apuseni, in vremea comunismului, ne ofera acum o imagine apocaliptica, dintr-un colt de Romanie, tinut secret de catre autoritati.

Sunt zeci de ani de cand otrava galbena, sterilul, a inghitit un sat intreg- case, ulite, cimitir si a transformat comuna cea mai bogata, de pe toata Valea Ariesului, intr-un loc al disperarii! Sterilul a acoperit hectare intregi si a transformat locul intr-unul sinistru.

“Am mai lasat gardul ala <acolea> sa ma mai uit cateodata, sa imi aduc aminte unde mi-a fost casa!”, spune, printre lacrimi, o localnica.

Geamana, unul dintre cele mai grave si controversate cazuri generat de om asupra naturii, este locul pe care guvernantii incearca sa-l tina departe de ochii curiosilor, dar pe care strainii il descopera uluiti. Mii de fotografii si zeci de documentare, devenite virale pe Internet, ilustreaza dezastrul ecologic de aici.

“Totul a inceput in 1977 cand dictatorul Romaniei a descoperit mina de cupru; le-a zis tuturor sa plece in ‘78 si au crezut ca se vor imbogati. Li s-a spus ca se vor muta 7 kilometri distanta de acest loc si ca vor primi o <tona> de bani ca sa elibereze locul. De fapt au fost mutate la sute de kilometric distanta, primind doar o bucata de pamant si foarte, foarte putini bani ca sa se mute. (…) 400 de oameni au locuit aici, in Geamana. Au fost fortati sa fie evacuati promitandu-li-se o caruta de bani”, spune unul dintre strainii ajunsi pe meleagurile satului intr-unul dintre documentarele devenite virale pe Internet.

In mijlocul lacului artificial de decantare a reziduurilor se afla, si astazi, turla Bisericii, dovada vie ca aici a fost satul.

O imagine care socheaza, de-a dreptul, restul Bisericii fiind inghitita de steril.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Nenorocirea care s-a abatut asupra satului dateaza din anii ’70. La vremea aceea, dupa ce comunistii au descoperit zacamantul imens de cupru aflat acolo, fostul dictator al tarii, Nicolae Ceausescu, a decis sa dea drumul exploatarii de cupru, de la Roşia Poieni, sa ia bogatia pamantului. Singura solutie, vazuta de comunisti atunci, a fost sa inunde satul Geamana si catunele din jur, ca sa faca loc unui iaz de decantare a reziduurilor.

Nu ratati un material inedit, duminica, de la ora 17:30, la “Asta-i Romania!”, cu Mihai Ghita.