O locuinţă izolata cu polistiren şi dotată cu geam termopan asigura premisele pentru plata unor facturi mult mai mici fata de situatia in care imobilul nu ar fi beneficiat de aceste imbunatatiri. De fapt, sfaturile tuturor specialistilor este sa nu se instaleze centrala termica pe gaz intr-o casa care nu este izolata termic, pentru ca facturile vor fi foarte mari deoarece se va pierde multa caldura prin pereti si ferestre.
Izolarea caselor este foarte importanta mai ales că, în cazul unei vânzări a imobilului, acesta nu poate fi instrainat daca nu posedă un certificat care sa ateste clasa de eficienta energetica in care se încadrează. Pentru a respecta standardele care să permită obţinerea acestui certificat, orice imobil trebuie sa fie dotat cu izolaţie termică de buna calitate precum şi cu geamuri termopan. Legile actuale nu mai permit oricum vanzarea unui imobil, daca acesta nu detine un certificat care sa ateste clasa de eficienta energetica in care se incadreaza.
Pentru o izolare eficienta a imobilului trebuie sa fie folosit un polistiren de calitate, care sa respecte standardele de calitate in domeniu. Exista doua tipuri de polistiren care pot fi folosite pentru izolarea termica a locuintei. Acestea au insa intrebuintari diferite, fiind folosite strict in locuri specifice. Astfel, polistirenul extrudat, fiind mai dens, nu este recomandat a fi folosit decat pentru izolarea fundatiilor, soclurilor, subsolurilor, pardoselilor si teraselor circulabile.
Acest tip de polistiren este mai dens, avand o rezistenta mecanica ridicata si, astfel, sustinand bine greutatea. De asemenea, una dintre calitatile acestui material este aceea ca detine o permeabilitate mica la vapori. In cazul polistirenului extrudat, vorbim de alte calitati, aici amintind ca acesta este un material permeabil la vaporii de apa, adica permite peretului sa respire. Acest tip de material este folosit pentru izolarea fatadelor, a spatiilor fara incercare deosebita sau a spatiilor libere precum terasele si verandele.
O greseala frecventa pe care o fac oamenii atunci cand demareaza lucrari de izolare a caselor este folosirea polistirenului extrudat pentru izolarea peretilor. Nu faceti aceasta greseala pentru a nu regreta ulterior alegerea facuta. Polistirenul extrudat nu se foloseste pentru izolare exterioara a peretilor pentru ca, fiind foarte dens, nu permite zidului sa respire.
Astfel, in timp, vom asista la aparitia inevitabila a igrasiei, ceea ce va conduce la deterioarea peretilor si la crearea conditiilor dezvoltarii microorganismelor daunatoare sanatatii. Atunci cand aveti in plan sa va izolati casa cu polistiren, nu va uitati sa cumparati cel mai ieftin material care exista pe piata. De obicei, acestea sunt de proasta calitate si nu ofera garantia calitatii. Specialistii spun ca trebuie folosit un polistiren care sa aiba o densitate EPS 80.
Astfel şansele ca aceasta să fie încadrate într-o clasă energetică superioara cresc, in funcţie de dotările existente. Trebuie sa spunem in acest caz ca încadrarea într-o clasă superioară energetic devine un element care poate cantari mult in alegerea celor care vor sa cumpere imobilul. Cine nu isi doreşte în ziua de azi să plătească facturi mici in timpul iernii ? Izolarea termica a casei atrage după sine şi o economie considerabila la plata facturilor.
Atat geamurile termopan cat si izolatia cu polistiren constituie doua elemente care vor aduce numeroase beneficii celor care investesc in aceasta directie. O casa eficienta din punct de vedere eneregetic va fi intotdeauna atragatoare pentru cumparatori, acestia avand, totodata, certitudinea ca vor locui intr-un imobil care sa le ofere confort si siguranta.