Gem de prune cu nuci. Rețeta îndrăgită a copilăriei

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 14 iul 2023, 15:24

Gem de prune cu nuci

Sursa: Unsplash

Gemul de prune este unul dintre cele mai apreciate delicii realizate din fructele din livadă, iar gospodinele au găsit diferite combinații de gusturi speciale.

Gemul de prune cu nuci este pentru foarte multe persoane un desert al copilăriei, iar an de an gospodinele reușesc să îl pregătească pentru a își surprinde membrii familiei cu acesta.

Citește și: Cum să alegi cele mai bune prune pentru gem

Rețetă de gem de prune cu nuci

Este important pentru această rețetă să știm cât zahăr trebuie să punem, pentru a face diferența dintre dulceața de prune cu nuci și gemul de prune cu nuci.

Prunele sunt fructe dulci, iar pentru pregătirea gemului de prune cu nuci trebuie să folosim și 300 g de zahăr la 1 kg de fructe, însă cu cât punem mai puțin zahăr, cu atât mai mult durează procesul de fierbere. 

Pentru această rețetă de gem de prune cu nuci vom avea nevoie de 2,5 kilograme de prune, acestea vor fi cântărite după ce scoatem sâmburii, 750 de grame de zahăr și 250 de grame de miez de nucă.

Primul lucru pe care trebuie să îl realizăm este să curățăm foarte bine prunele, după care trebuie să le scoatem sâmburii și să le tăiem. 

Urmează să punem prunele într-o cratiță încăpătoare, peste care adăugăm zahărul, după care le lăsăm până ce acestea încep să își lase zeama. După ce putem observa că zahărul s-a dizolvat aproape complet, atunci punem oala pe foc mic. Am mărit flacăra de la mic la mediu până s-a îngroșat și a scăzut, timp în care trebuie să amestecăm pentru a nu se lipi. 

Miezul de nucă îl putem prăji puțin înainte pentru a fi mai crocante, iar după ce terminăm acest pas le putem adăuga în oală, timp în care amestecăm încontinuu până a mai dat 2-3 clocote. Lăsăm să se răcească puțin amestecul după care îl putem depozita în borcane.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citește și: Rețetă delicioasă de gem de prune la cuptor

Ce beneficii ascunse au prunele?

Prunele sunt niște fructe ce au în componența lor un nivel ridicat de vitamine, chiar dacă le mâncăm crude sau în diverse preparate precum prăjiturile sau gemul. Aceste fructe sunt recomandate și persoanelor ce au probleme de sănătate, mai exact persoane ce au afecțiuni hepatice și biliare.

Prunele reprezintă o sursă importantă de vitamina A, C, K, potasiu și fibre, însă ce le face cu adevărat speciale și importante pentru organismul nostru este prezența celor doi fitonutrienți unici, neoclorogenic și acid clorogenic, ce distrug radicalii liberi ce atacă celulele umane. Consumul prunelor ne poate ajuta cu creșterea nivelului de energie, dar și reducerea stării de stres.

Dacă reușim să consumăm zilnic cel puțin 3 prune ajută la eliminarea celulelor deteriorate, care afectează concentrarea și atenția, astfel acestea ne vor ajuta la stimularea memoriei. 

Citește și: Rețetă de mini clătite delicioase. Scurta istorie a celui mai iubit desert

Surse: savoriurbane.com, libertatea.ro