Gemene folosite drept capcană în Congo. Rebelii le-au legat cu centuri explozive pe fetițele de doar un an

Author: Diana Ghita

Conflictul din Congo a dus la o criză de amploare

Sursa: Sierra Leone

Cele două copile au fost folosite ca o cursă în care să pice forțele de ordine. Acestea au fost legate cu centuri explozive și urmau să fie aruncate în aer.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a transmis că violența aplicată asupra copiilor crește în mod alarmant în societatea din Congo, conform Mediafax.

Citește și: Cum arată acum locul în care a căzut drona Shahed în România: „A fost încă o noapte albă”

Situația actuală din Congo

Conflictul din Congo a generat una dintre cele mai grave și durabile crize umanitare din lume, afectând peste 27 de milioane de persoane care se confruntă cu lipsuri alimentare, iar aproape 5,5 milioane de oameni au fost nevoiți să-și

părăsească casele, conform ONU. Cei mai grav afectați de această criză sunt peste 2,8 milioane de copii.

Gemenele au fost descoperite într-un sat din nordul regiunii Kivu, unde un grup militant cunoscut sub numele de Forțele Democratice Aliate (ADF) a amplificat atacurile cu dispozitive explozive, potrivit informațiilor furnizate de agenția UNICEF pentru copii, citată de Reuters. Specialiștii au dezactivat dispozitivele explozive fără a fi detonate.

Potrivit spuselor lui Grant Leaity, reprezentantul UNICEF în Congo, utilizarea bombelor improvizate din ce în ce mai des reprezintă una dintre multe alte "tendințe josnice", având în vedere că violența împotriva copiilor ajunge la cote alarmante în partea de est a Congo. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Sudan- O nouă încercare de încetare a conflictului?

În ce stare se afă cele două copile

„În fiecare zi, copiii sunt violați și uciși. Ei sunt răpiți, recrutați și folosiți de grupurile armate- și știm că rapoartele pe care le avem sunt doar vârful icebergului", a declarat reprezentantul UNICEF, la un briefing de presă în Geneva.  

De asemenea, referitor la cele două fetițe legate cu centuri explozive, Grant Leaity a susținut faptul că:,, Intenția era ca odată cu sosirea poliției sau a armatei congoleze să declanșeze explozia împotriva forțelor de securitate".

În aceste momente, gemenele sunt în siguranță, recuperându-se, într-un centru al ONU, din cauza malnutriției. Acestea nu au fost identificate, așa că vor fi transportate în centre de plasament. Cele două au fost lăsate fără părinți în urma unui atac despre care se crede că a fost produs de către ADF.

Leaity este de părere că surorile vor rămâne marcate pe viață de cruntele evenimente prin care au trecut la o vârstă atât de fragedă.

Citește și: Un bebeluș din Indonezia, de doar câteva zile, a fost găsit în viață, într-o grămadă de gunoi, după ce a fost abandonat