Generalul din Niger va discuta cu junta militară Wagner. Ce se întâmplă în aceste momente după lovitura de stat

Autor: Lavinia Medrea

Ce se întâmplă în aceste momente după lovitura de stat

Sursa: PixaBay

Blocul regional al Africii de Vest a transmis o delegație în Niger în vederea negocierii cu ofițerii militari care dețin puterea.

„Opțiunea militară este ultima opțiune, dar trebuie să ne pregătim pentru aceasta”, a transmis Comunitatea Statelor din Africa de Vest.  Joe Biden a avut, de asemenea, o primă reacție, solicitând joi „eliberarea imediată” a preşedintelui înlăturat al Nigerului, Mohamed Bazoum, închis săptămâna trecută de militarii aflaţi la originea loviturii de stat din ţara vest-africană.

Generalul din Niger va discuta cu junta militară Wagner

Generalul Salifou Mody, unul dintre ofițerii din Niger care au preluat controlul după lovitura de stat militară de săptămâna trecută, a venit miercuri la Mali, conform președinției din Mali. Generalul a caracterizat întâlnirea drept „parte a unui context regional complex” și a salutat autoritățile din Mali „pentru sprijinul oferit de la preluarea puterii”.

Citește și: Patru cetățeni români urmează să fie evacuați din Niger. Anunțul făcut de Ministerul Afacerilor Externe

Sute de mercenari Wagner sunt veniți în Mali în urma invitației făcute de junta militară a țării pentru a face o rebeliune islamistă.

Joe Biden a solicitat eliberarea imediată a președintelui din Niger 

Azi, Joe Biden, a solicitat eliberarea președintelui nigerian.

„Fac apel la eliberarea imediată a preşedintelui Bazoum şi a familiei sale şi la prezervarea democraţiei cu greu cucerite în Niger”, a declarat Joe Biden.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„În acest moment critic, Statele Unite sunt alături de populaţia Nigerului, respectând un parteneriat ce durează de decenii, înrădăcinat în valorile democratice împărtăşite şi susţinerea unui guvern civil”, se mai arată în comunicat.

Citește și: Poate Africa să se fie centrul pentru energie regenerabila in viitor?

„Nigerienii au dreptul de a-şi alege liderii. S-au exprimat în cadrul unor alegeri libere şi acest drept trebuie respectat”, a mai spus Joe Biden.

Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) a impus penalizări pentru Niger și a spus că ar putea da undă verde folosirii forței dacă liderii loviturii de stat nu îl repun în funcție pe președintele nigerian Mohamed Bazoum în maxim o săptămână.

„Opțiunea militară este ultima opțiune de pe masă, ultima soluție, dar trebuie să ne pregătim pentru aceasta”, a spus Abdel-Fatau Musah, comisarul ECOWAS pentru afaceri politice, pace și securitate.

„Trebuie să demonstrăm că nu putem doar să lătram, ci și să mușcăm”, a continuat acesta. 

Junta din Niger este controlată de fostul șef al gărzii prezidențiale a lui Bazoum, generalul Abdourahmane Tiani, care l-a reținut pe Mohamed Bazoum în palatul său miercurea trecută și care ulterior, s-a numit șef de stat.