George Copos, acuzat de plagiat. Una dintre operele stiintifice, scrise in timpul incarcerarii, nu ar fi originala

Autor: S.B. Editor: Silviu Bunea
Actualizat: 27 mar 2017, 20:08

Nici n-a iesit bine George Copos din inchisoare ca a si inceput scandalul. Motivul? Chiar cartile care i-au redus simtitor pedeapsa.

Un istoric sustine ca omul de afaceri pare sa se fi inspirat din munca sa. Surprins de echipele Kanal D in aceasta dimineata, George Copos a refuzat sa raspunda la orice intrebare. N-a scos un cuvant si si-a vazut de drum.  Redevenit, peste noapte, din puscarias om de afaceri, Gheorghe Copos  si-a pus de dimineata costumul, ochelarii de soare si a facut slalom printre masini, pana la destinatie.

Primele 24 de ore de libertate nu-i aduc linistea pe care o spera.

Afacerile, dar si motivele eliberarii sale conditionate, ii dau batai de cap. Cinci carti a scris Copos dupa gratii, dar una ridica semne de intrebare asupra autenticitatii. Mai exact, lucrarea istorica intitulata „ Aliante matrimoniale in politica principilor romani din tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XV ”.

Istoricul Catalin Parfene

Istoricul Catalin Parfene sustine ca titlul cartii scrise de Copos este foarte asemanator cu titlul lucrarii sale de master iar prefata cartii scrise de omul de afaceri este semnata tocmai de fostul coordonator de teza al istoricului.

In prefata lucrarii, coordonatorul scrie ca „Autorul ne surprinde prin modul riguros de organizare a materialului documentar pe care l-a cercetat si caruia i-a detasat constantele si schimbarile. Autorul retine, cu bun simt si logica, consecintele impactului devastator al expansiunii islamice asupra Europei si, in particular, asupra principatelor romane, in cursul a doua secole, 1400-1600.”

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Profesorul

universitar Stelian Brezeanu, semnatarul prefatei, a declarat ca nu l-a intalnit niciodata pe Copos ci doar a avizat o lucrare "care i s-a parut buna", de nota 6 sau7. Totusi, cartea sa de istorie nu este de gasit. Nu apare pe la standurile librariilor iar editura care a tiparit-o nu are detalii despre manuscris.

George Copos nu e singurul eliberat inainte de termen datorita condeiului, si Gigi Becali a scris dupa gratii doua lucrari pentru a-si grabi iesirea.

Nu orice subiect de roman e bun pentru reducerea pedepsei. Legea spune ca pentru eliberarea conditionata a unui detinut nu pot fi luate in considerare decit lucrarile care au caracter stiintific.

##VIDEO135888##