Germania se îndreaptă direct spre recesiune. Ce e de facut?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 30 iun 2023, 09:05

Germania se îndreaptă direct spre recesiune

Sursa: PixaBay

Cele mai importante institute de cercetare economică se așteaptă cu fermitate la o recesiune în Germania.

Cele mai importante institute de cercetare economică se așteaptă cu fermitate la o recesiune în Germania. În condițiile unei penurii de gaze, există chiar și amenințarea unei scăderi economice de 7,9% în anul în curs. Potrivit celor mai importante institute de cercetare economică, economia germană se îndreaptă direct spre recesiune. Produsul intern brut (PIB) al Germaniei va scădea în trimestrul de vară, în toamnă și la începutul anului 2023. Aceasta este concluzia raportului de toamnă al cercetătorilor, intitulat "Criza energetică: inflație, recesiune, pierderea prosperității".

Prognoza PIB pentru 2022, aproape înjumătățităPotrivit raportului, PIB-ul ar urma să se contracte cu 0,2% în trimestrul al treilea, cu 0,6% la sfârșitul anului 2022 și cu 0,4% în primul trimestru din 2023. Apoi, se așteaptă ca economia să crească din nou ușor începând cu primăvara anului viitor. Pentru anul 2022, în ansamblu, aceștia prognozează doar o creștere mică, de 1,4%. Pentru anul 2023, ei prevăd o scădere a produsului intern brut de 0,4%, iar pentru 2024 o creștere de 1,9%.

Astfel, cele mai importante institute germane de cercetare economică evaluează situația economică semnificativ mai rău decât în primăvară și aproape înjumătățesc previziunile pentru 2022. În aprilie, acestea se așteptau încă la o creștere a economiei germane de 2,7% în anul în curs și de 3,1% în anul următor.

Sondajele de primăvară și de toamnă

Așa-numitele Previziuni economice comune sunt publicate de două ori pe an, în primăvară și în toamnă.

Acesta provine de la RWI, cu sediul la Essen, ifo, cu sediul la München, IfW, cu sediul la Kiel și IWH, cu sediul la Halle. În prezent, DIW Berlin ia o pauză și dorește să lucreze din nou la acest raport în 2023. Documentul servește drept bază pentru previziunile economice ale guvernului, care, la rândul lor, stau la baza elaborării bugetelor publice.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Criza gazului, responsabilă pentru prăbușirea economieiPrincipalul motiv al deteriorării perspectivelor economice este reducerea livrărilor de gaze din Rusia. "Atacul rusesc asupra Ucrainei și criza rezultată de pe piețele de energie provoacă o prăbușire vizibilă a economiei germane", spune Torsten Schmidt, șeful departamentului de cercetare economică de la RWI- Leibniz Institute for Economic Research și purtător de cuvânt al Grupului de proiect comun pentru previziuni economice.Deși situația ar trebui să se amelioreze oarecum pe termen mediu, prețurile la gaze vor fi probabil mult peste nivelurile de dinaintea crizei.

Potrivit cercetătorilor, acest lucru înseamnă o pierdere permanentă de prosperitate pentru Germania.

Scădere economică drastică în scenariul de risc

Cercetătorii avertizează însă că noile lor previziuni se bazează pe ipoteza că o penurie de gaze poate fi evitată în lunile de iarnă. În caz contrar, sunt de așteptat consecințe grave pentru activitatea economică.

În scenariul lor de risc, care presupune, printre altele, o iarnă foarte friguroasă, economii reduse de gaze și o penurie de gaze care va rezulta, cercetătorii estimează o prăbușire economică de 7,9% pentru 2023.

Acest lucru ar fi semnificativ mai mult decât în timpul crizei financiare și în primul an Corona 2020. În aceste condiții, se așteaptă ca PIB-ul să se reducă în continuare cu 4,2% în 2024.

Rata inflației de 8,8% așteptată în 2023

Potrivit institutelor economice, economia germană este din ce în ce mai împovărată de criza prețurilor la energie și de inflația ridicată. Acest lucru cauzează o pierdere masivă a puterii de cumpărare a consumatorilor. "Atât gospodăriile cu venituri mici, cât și companiile sunt, prin urmare, dependente de un sprijin politic suplimentar", subliniază șeful departamentului de cercetare economică al RWI, Schmidt.Potrivit raportului de toamnă, inflația va urca de la o medie anuală de 8,4% în 2022 la 8,8% anul viitor. Abia în 2024 se va atinge din nou, treptat, pragul de două procente.

Între timp, piața forței de muncă are un efect de stabilizare. Deși este probabil ca cererea de noi lucrători să scadă din cauza recesiunii economice, Raportul de toamnă afirmă că este posibil ca întreprinderile să poată recruta lucrători calificați datorită crizei economice actuale. Cu toate acestea, din cauza lipsei de muncitori calificați în multe domenii, companiile vor face eforturi pentru a păstra personalul existent, astfel încât este posibil ca ocuparea forței de muncă să scadă doar temporar.Economiștii estimează că rata șomajului va fi de 5,3% în anul curent, după ce în anul precedent a fost de 5,7%. Potrivit raportului, aceasta ar trebui să crească ușor până la 5,5% în 2023 și apoi să scadă la 5,3% în 2024.

Citeste si: UE nu va accepta niciodata anexarea anuntata de Rusia

 

Taguri: