Germania se va scufunda în recesiune in 2023, recunoaște guvernul

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 12 oct 2022, 22:34

Previziunile guvernului german sugerează o contracție economică de 0,4%, alături de o inflație de 7% pentru 2023.

Sursa: PixaBay

Previziunile guvernului german sugerează o contracție economică de 0,4%, alături de o inflație de 7% pentru 2023.

Germania se va scufunda în recesiune anul viitor, iar inflația va crește vertiginos, în timp ce țara se va lupta cu creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie, ca urmare a închiderii gazului rusesc.

Dezvăluind miercuri cele mai recente previziuni ale guvernului privind o contracție economică de 0,4% și o inflație de 7% pentru 2023, ministrul economiei Robert Habeck a descris o imagine sumbră a unei "crize energetice grave".

Aceasta "amenință să devină o criză economică și socială", a avertizat el- dar a insistat că președintele rus Vladimir Putin va "eșua în această încercare de a destabiliza ordinea economică și politică de bază". Putin "va eșua și pe câmpul de luptă din Ucraina", a adăugat el.

Se înmulțesc avertismentele că creșterea globală va încetini și mai mult anul viitor din cauza nenumăratelor crize, iar marți FMI a revizuit în scădere prognoza de creștere a PIB-ului mondial pentru 2023.

Previziunile oficiale au fost cel mai recent avertisment că economia Germaniei, care abia își revenea după pandemie, se va reduce în 2023 din cauza consecințelor ofensivei Moscovei asupra Ucrainei. Măsura Moscovei de a întrerupe livrările de gaze către Europa, pe fondul tensiunilor legate de Ucraina, a declanșat o criză energetică pe întregul continent, consumatorii și întreprinderile confruntându-se cu prețuri ridicate în apropierea iernii.

Creșterea costurilor energiei

Germania a fost deosebit de afectată, deoarece 55% din livrările sale de gaze proveneau de la Moscova înainte de conflictul din Ucraina. Se preconizează că scumpirea costurilor energiei va trimite inflația la 8% în 2022 și la 7% în 2023, potrivit previziunilor guvernului. Cu toate acestea, economia Germaniei va înregistra în continuare o creștere de 1,4% în 2022, potrivit previziunilor guvernului, după ce s-a bucurat de o revenire post-pandemică la începutul anului.

Dar apoi se va contracta în 2023, Ministerul Economiei afirmând că "motivul central" pentru reducerea prognozelor de la începutul anului a fost "oprirea livrărilor de gaz rusesc".

Prețurile ridicate la energie acționează ca "o frână în producția industrială- mai ales în sectoarele cu consum mare de energie".

Potrivit previziunilor, economia va reveni pe creștere cu o expansiune de 2,3% în 2024.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

GDP sub progrnoza

Producția industrială a Germaniei a scăzut cu 0,8% pe lună în august, mai mult decât prognoza pieței, a arătat autoritatea statistică a țării.

"Producția este în continuare afectată de lipsa extremă de produse intermediare. Întreprinderile întâmpină în continuare dificultăți în finalizarea comenzilor, deoarece lanțurile de aprovizionare sunt întrerupte din cauza războiului din Ucraina și persistă distorsiunile provocate de criza COVID-19", a precizat vineri, într-un comunicat, Oficiul Federal de Statistică (FSO).

Rezultatele au urmat unei scăderi de 0,3% în iulie, pe fondul blocajelor în livrări, potrivit FSO. Estimarea pieței a fost o contracție de 0,5% pentru această lună. Producția de bunuri intermediare a scăzut cu 2,4% în august față de luna precedentă. Pe o bază anuală, producția industrială a scăzut cu 2,1% față de august 2021, au arătat datele.

 

Citeste si: Războiul lui Putin accelerează indepartarea UE de combustibili toxici!

Citeste si: Care sunt sursele de energie moderne? Afla aici ce este de actualitate

Citeste si: Ce sa faci împotriva inflației- cele 4 modalități de protecție