Germania se va scufunda în recesiune anul viitor, iar inflația va crește vertiginos, în timp ce țara se va lupta cu creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie, ca urmare a închiderii gazului rusesc.
Dezvăluind miercuri cele mai recente previziuni ale guvernului privind o contracție economică de 0,4% și o inflație de 7% pentru 2023, ministrul economiei Robert Habeck a descris o imagine sumbră a unei "crize energetice grave".
Se înmulțesc avertismentele că creșterea globală va încetini și mai mult anul viitor din cauza nenumăratelor crize, iar marți FMI a revizuit în scădere prognoza de creștere a PIB-ului mondial pentru 2023.
Creșterea costurilor energiei
Germania a fost deosebit de afectată, deoarece 55% din livrările sale de gaze proveneau de la Moscova înainte de conflictul din Ucraina. Se preconizează că scumpirea costurilor energiei va trimite inflația la 8% în 2022 și la 7% în 2023, potrivit previziunilor guvernului. Cu toate acestea, economia Germaniei va înregistra în continuare o creștere de 1,4% în 2022, potrivit previziunilor guvernului, după ce s-a bucurat de o revenire post-pandemică la începutul anului.
Prețurile ridicate la energie acționează ca "o frână în producția industrială- mai ales în sectoarele cu consum mare de energie".
Potrivit previziunilor, economia va reveni pe creștere cu o expansiune de 2,3% în 2024.
GDP sub progrnoza
Producția industrială a Germaniei a scăzut cu 0,8% pe lună în august, mai mult decât prognoza pieței, a arătat autoritatea statistică a țării.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
"Producția este în continuare afectată de lipsa extremă de produse intermediare. Întreprinderile întâmpină în continuare dificultăți în finalizarea comenzilor, deoarece lanțurile de aprovizionare sunt întrerupte din cauza războiului din Ucraina și persistă distorsiunile provocate de criza COVID-19", a precizat vineri, într-un comunicat, Oficiul Federal de Statistică (FSO). Rezultatele au urmat unei scăderi de 0,3% în iulie, pe fondul blocajelor în livrări, potrivit FSO. Estimarea pieței a fost o contracție de 0,5% pentru această lună. Producția de bunuri intermediare a scăzut cu 2,4% în august față de luna precedentă. Pe o bază anuală, producția industrială a scăzut cu 2,1% față de august 2021, au arătat datele.
Citeste si: Războiul lui Putin accelerează indepartarea UE de combustibili toxici!
Citeste si: Care sunt sursele de energie moderne? Afla aici ce este de actualitate
Citeste si: Ce sa faci împotriva inflației- cele 4 modalități de protecție