Germania suspendă spațiul Schengen și sporește controalele la toate frontierele terestre. Decizia este considerată „inacceptabilă” de statele europene

Autor: Laura Macovei

Ministrul de interne al Germaniei a precizat că aceste controale vor fi aplicate pe o perioadă de șase luni și vor viza frontierele terestre

&nb
Sursa: PixaBay

Germania a anunțat extinderea controalelor la toate granițele terestre, începând cu data de 16 septembrie 2024. Decizia a fost luată în contextul creșterii numărului de persoane care au intrat în țară fără viză și are scopul de a proteja securitatea internă și de a combate migrația ilegală.

Ministrul de interne al Germaniei a precizat că aceste controale vor fi aplicate pe o perioadă de șase luni și vor viza frontierele terestre cu țări precum Franța, Luxemburg, Țările de Jos, Belgia și Danemarca. Aceste măsuri vin în completarea controalelor deja existente la granițele cu Austria, Elveția, Republica Cehă și Polonia.

Citește și: Cetățenii români vor putea călători în Turcia doar cu buletinul. Anunțul de ultimă oră făcut de guvernul de la Ankara

Decizia a stârnit nemulțumiri în rândul statelor europene

Această decizie a stârnit nemulțumiri în Europa, mai ales în rândul țărilor vecine. Austria, de exemplu, a declarat că nu va mai primi migranți respinși de Germania. În același timp, Ungaria a anunțat că va folosi autocare pentru a transporta solicitanții de azil la Bruxelles, cei care ajung la granița sa cu Serbia.

Decizia Germaniei de a suspenda temporar Spaţiul Schengen şi de a extinde controalele la toate graniţele terestre a generat deja primele reacţii din partea statelor europene.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”

Premierul polonez Donald Tusk a calificat această măsură drept „inacceptabilă”, în timp ce în Țările de Jos există voci care sugerează adoptarea unei măsuri similare.

De asemenea, Austria a declarat că nu va accepta niciun migrant respins de Germania, conform Agerpres.

Ce trebuie să știe călătorii români după ce Germania a închis Spaţiul Schengen şi a extins controalele la toate frontierele terestre

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe al României a emis o atenționare pentru cetățenii români care se află sau intenționează să călătorească în Germania, subliniind faptul că Spațiul Schengen va fi temporar închis.

Controalele stricte ar putea provoca întârzieri și dificultăți pentru cei care tranzitează granițele terestre ale Germaniei.

Românii aflați într-o situație de urgență pe teritoriul Germaniei pot contacta serviciile consulare prin telefoanele de permanență ale Ambasadei României la Berlin, precum și ale consulatelor generale din Bonn, Munchen și Stuttgart.

Aceste măsuri stricte vin într-un moment de creștere a tensiunilor pe tema migrației în Europa, punând presiune pe guvernele din regiune să găsească soluții comune pentru gestionarea fluxului de migranți și protecția granițelor.