Germania vrea sa convinga India sa se devina aliat împotriva Rusiei

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 25 feb 2023, 13:56

India nu a condamnat atacul rusesc asupra Ucrainei și nu susține sancțiunile!

Sursa: PixaBay

India nu a condamnat atacul rusesc asupra Ucrainei și nu susține sancțiunile!

India nu a condamnat atacul rusesc asupra Ucrainei și nu susține sancțiunile. În timpul apropiatei sale vizite în India, cancelarul german Olaf Scholz va încerca să convingă țara să adopte poziția occidentală.
În 2022, când Adunarea Generală a ONU a votat pentru a condamna invazia rusă în Ucraina, Germania și alte guverne occidentale au fost șocate să vadă că o serie de state importante au ales să se abțină. Printre acestea s-au numărat China și India, care împreună găzduiesc aproximativ 2,8 miliarde de oameni, mai mult de o treime din populația lumii.
La prima aniversare de la începutul războiului, la 24 februarie 2023, India s-a abținut din nou atunci când Adunarea Generală a votat o rezoluție care cerea retragerea imediată a Rusiei. Guvernul indian condus de Narendra Modi a precizat clar că nu sprijină sancțiunile împotriva Rusiei și va continua să refuze acest lucru.


În timp ce alianța occidentală se aștepta la o astfel de poziție din partea Chinei autocrate, comportamentul Indiei democratice a fost o dezamăgire majoră. Cursul guvernului indian nu a însemnat doar că țara nu a fost un aliat în încercările de a pune presiune asupra lui Vladimir Putin din Rusia. A însemnat, de asemenea, că India, pe care Germania o vede ca pe un "partener strategic", se afla de partea "greșită" a acestei chestiuni elementare de drept internațional.

India nu a condamnat atacul rusesc asupra Ucrainei și nu susține sancțiunile!
[Sursa: PixaBay]

India este puternic dependentă de Rusia

"În timp ce dezamăgirea interlocutorilor occidentali este poate de înțeles, surpriza lor nu este de înțeles", spune Amrita Narlikar, președintele Institutului german pentru studii globale și regionale (GIGA) din Hamburg, într-un interviu.

"În afară de bunele sale relații diplomatice cu Rusia, dependența Indiei de Rusia în ceea ce privește aprovizionarea militară este considerabilă- nu își poate permite să pună în pericol acest lucru, mai ales având în vedere vecinătatea dificilă în care se află. Cel puțin pe termen scurt, comportamentul Indiei are sens din punct de vedere strategic."
Dar ceea ce poate avea sens strategic pe termen scurt ar putea deveni o problemă pentru India pe termen lung, crede ea: "O Rusie din ce în ce mai slăbită este posibil să fie împinsă în brațele Chinei și, astfel, indirect, prin sprijinirea Rusiei, India ar putea întări mâna Chinei- iar China nu este doar un concurent și rival, ci și un vecin cu care India are dispute și conflicte de frontieră serioase".
Până acum, însă, nimic nu indică faptul că India este pe cale să își schimbe poziția. Într-un interviu acordat săptămâna aceasta portalului de știri ANI, ministrul de externe Subrahmanyam Jaishankar a descris relațiile Indiei cu Rusia ca fiind "extraordinar de stabile, și asta în mijlocul tuturor tulburărilor politice globale".
De asemenea, India pare să nu aibă niciun plan de a se folosi de președinția sa la G20, grupul principalelor economii industrializate și emergente ale lumii, pentru a încuraja o dezbatere privind noi sancțiuni împotriva Rusiei. Mai mulți oficiali guvernamentali indieni au precizat acest lucru în interviurile acordate agenției de presă Reuters. De fapt, India și-a extins semnificativ importurile de petrol din Rusia de la începutul războiului.
Acum, vizita cancelarului Olaf Scholz este o încercare de a aduce India un pic mai aproape de Occident. Dar guvernul german nu se așteaptă la o schimbare completă și nu a făcut planuri pentru o declarație comună privind războiul din Ucraina care să fie semnată în timpul vizitei lui Scholz. Ideea este "că trebuie să continuăm să ne promovăm poziția noastră, punctul nostru de vedere asupra acestui conflict", a declarat săptămâna aceasta purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit. Scopul, a spus el, este de a folosi argumente pentru a respinge narațiunile din partea Rusiei.

India nu a condamnat atacul rusesc asupra Ucrainei și nu susține sancțiunile!
[Sursa: PixaBay]

"Punct de cotitură" în relațiile bilaterale?

Așadar, ce ar trebui să se întâmple pentru ca vizita lui Olaf Scholz în India să fie un succes?
Amrita Narlikar consideră că există două condiții prealabile principale: Germania și Occidentul, în ansamblu, ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a aborda de la egal la egal preocupările Sudului global și ale populației sale. În acest sens, ea consideră că Germania are multe de recuperat: "Germania ar putea face acest lucru foarte bine dacă și-ar îmbunătăți cunoștințele despre cultura și tradițiile politice ale Indiei și dacă ar lucra cu adevărat cu ea, ca o democrație colegă, la un nivel de colaborare vizuală".
În plus, a spus ea, trebuie să i se ofere Indiei alternative la dependența sa militară și economică față de puterile autoritare. Spre deosebire de Franța, Germania a fost reticentă în ceea ce privește cooperarea în domeniul apărării, a subliniat ea. "Cu cât mai repede vom vedea un Zeitenwende real din partea lui Scholz în această direcție", a spus Amrita Narlikar, făcând aluzie la discursul lui Scholz care a anunțat un punct de cotitură în politica mondială la trei zile după atacul rusesc asupra Ucrainei, "cu atât mai bine va fi pentru India, Germania și lumea democrațiilor în general".

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Citește și: UE convine asupra unor noi sancțiuni împotriva Rusiei

Citește și: Cum schimbă războiul Rusiei economia noastra si a europei?

Citește și: Conferința de securitate de la München- Lumea se schimba radical!