Gestionarea cazurilor de violență în școli: Camere video permanente în sălile de clasă, detenția școlară și amenzi pentru părinți

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 11 ian 2024, 03:10

Ministerul Educației pregătește o procedură de management al cazurilor de violență în școli

Sursa: freepik.com

Ministerul Educației pregătește o procedură de management al cazurilor de violență în școli, a declarat marți, ministrul Educației, Ligia Deca. Ce riscă pe viitor elevii, dar și părinții acestora?

Soluții privind combaterea violenței în școli au fost discutate marți, 11 aprilie, de către reprezentanții Ministerului Educației, alături de  reprezentanţii autorităţilor locale, ai părinţilor şi elevilor şi cu cei din sindicatele din învăţământ. Printre soluțiile propuse de aceștia se numără monitorizarea permanentă a sălilor de clasă prin camere video, suspendarea temporară a elevilor, detenția școlară, dar și amenzi pentru părinții ai căror copii prezintă un comportament violent. 

Citește și: Vacanța de vară 2023: Pe ce dată începe? Structura anului școlar

Măsuri privind combaterea violenței în școli 2023 

Ministrul Educației, Ligia Deca
[Sursa: Facebook Ligia Deca]

O procedură de management al cazurilor de violenţă în şcoli va fi realizată în două săptămâni, a declarat, marţi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, menţionând că sunt discuţii cu Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Interne pentru modificări legislative privind modul în care va răspunde familia în astfel de situaţii, dar şi pentru o procedură de identificare şi confiscare a obiectelor interzise introduse în şcoli.

"Vizavi de discuţia pe care au ridicat-o cadrele didactice- şi pe bună dreptate- în urma cazurilor de săptămâna trecută, foarte vizibile în presă, dar ştim cu toţii că nu doar din cauza a ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută, este o chestiune pe care trebuie să o adresăm la nivel de cauze, şi anume violenţă în mediul şcolar. Suntem cu toţii afectaţi de aceste evenimente. Cred că este o reacţie emoţională absolut explicabilă şi ea trebuie să genereze soluţii, dar soluţiile vin atunci când ne putem apleca, nu sub imperiul emoţiei de moment, ci atunci când găsim cea mai bună variantă în contextul legislativ, nu numai al educaţiei, ci şi în alte tipuri de contexte legislative, de exemplu când ne uităm la Codul civil sau Codul penal", a declarat Ligia Deca la Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, relatează AGERPRES

Citește și: Vacanța de Paște 2023: Câte zile libere vor avea elevii în vacanța de primăvară? Data la care se vor întoarce la școală

Camere video permanente în sălile de clasă, detenția școlară și amenzi pentru părinți 

Printre soluțiile privind combaterea violenței în școli care au fost analizate marți se numără monitorizarea permanentă a sălilor de clasă prin camere video, suspendarea temporară a elevilor, detenția școlară, dar și amenzi pentru părinții ai căror copii prezintă un comportament violent.  

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Ministrul Educației, Ligia Deca a subliniat că este esenţială implicarea familiei în acest proces, pe care, acum, din păcate, şcoala îl gestionează preponderent. 

Citește și: O profesoară din comuna Brebu, județul Prahova, a fost batjocorită de elevii săi în timpul orelor

"Întărim răspunderea contravenţională a elevilor prin trimiterile la Codul civil şi la Codul penal. De asemenea, la sugestia federaţiilor sindicale, introducem amenzi pentru părinţii sau tutorii care refuză să semneze contractul educaţional, contract educaţional care trebuie să includă şi drepturile şi obligaţiile elevilor în unităţile de învăţământ şi, sigur, şi ale familiei prin extensie.

De asemenea, propunem elaborarea Planului Naţional pentru siguranţa în învăţământul preuniversitar, care trebuie să includă, inclusiv, standarde de siguranţă, care nu sunt numai de infrastructură constructivă, sunt standarde şi în ceea ce priveşte, de exemplu, supravegherea video, că tot s-a discutat despre ea, în ce condiţii, cum şi cine poate accesa aceste înregistrări tocmai pentru a putea clarifica eventualele sesizări",  a mai declarat aceasta. 

Sursă: agerpres.ro