Doar câteva zile ne mai despart de Crăciun 2022, cea mai frumoasă și așteptată sărbătoare a anului. Pregătirile sunt în toi, iar copiii îi trimit Moșului ultimele scrisori. Perioadă încărcată de magie și de emoție, sărbătorile de iarnă sunt un bun prilej de a ne aminti de datina străbună. Ce tradiții și obiceiuri aduc noroc și prosperitate în Anul Nou, dar și ce e bine să faci în preajma Crăciunului!
Citește și: Ce nu trebuie să-ți lipsească din casă de Crăciun și Anul Nou. E semn de mare noroc și prosperitate
Ce trebuie să ai în casă până la Crăciun 2022. Aduce prosperitate în Anul Nou 2023
Unul dintre cele mai importante simboluri ale Crăciunului este, fără îndoială, bradul de Crăciun. Acest arbore veșnic tânăr, are o semnificație aparte și un rol important în viața românilor, încă din cele mai vechi timpuri.
Citește și: Sarmale gustoase fără carne. Rețetă rapidă și delicioasă pentru masa de Crăciun
În ultimii ani, tot mai multe persoane au ales varianta împodobirii unui brad artificial de Crăciun. Nu lasă ace prin toată casă, sunt ușor de montat, sunt mai ieftini sau protejează natura, acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care românii aleg acest tip de brad.
Dar, potrivit tradiției și obiceiul străvechi, pentru a atrage norocul și prosperitatea în Anul Nou e bine ca în perioada sărbătorilor de iarnă în fiecare casă să existe măcar o crenguță de brad natural.
Rege al pădurilor, îndrăgit pentru cetina lui veşnic verde, bradul simbolizează tocmai din acest motiv, eternitatea, fidelitatea, constanţa, soliditatea, prosperitatea și abundența. De aceea este bine ca în casele tuturor să existe de Crăciun și de Anul Nou o crenguță cât de mică de brad.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Tradiții și obiceiuri pentru noroc și prosperitate în Anul Nou 2023
Potrivit tradiţiilor româneşti, mersul cu Capra, cât şi primirea urătorilor în fiecare casă de creştini aduc noroc şi belşug în gospodărie în Anul Nou 2023, fiind totodată un obicei important şi pentru agricultorii care considerau Jocul Caprei o chemare a forţei divine pentru atragerea roadelor bogate.
Animal de cult, în vechime, capra a fost asociată cultului fertilităţii.
Actul ritual al acestui joc simbolizează înmormântarea anului vechi şi renaşterea anului nou.În noaptea dintre ani, se spune că este bine să avem bani în buzunar, dar şi că nu este bine să dăm bani pe 31 decembrie şi 1 ianuarie, ca să nu rămânem fără bani tot anul ce vine. În unele zone ale ţării, femeile coc o pâine în care ascund bani, iar cel care găseşte monedele va avea noroc de bani tot anul.
Pentru atragerea norocului, se consideră că este bine să avem vâsc pe masă, în noaptea de Anul Nou, dar şi struguri şi smochine, pentru belşug.
O altă superstiţie legată de belşug, pe care mulţi o şi respectă, spune că este bine ca prima persoana care intră în casă în prima zi a Anului Nou să fie un bărbat brunet (se spune că blonzii şi roşcaţii sunt aducători de ghinion, iar femeile de asemenea). Musafirul trebuie să intre în casă cu o crenguţă de vâsc, pâine şi sare.
În noaptea dintre ani se spune că este bine să purtăm ceva roşu, iar pe 1 ianuarie să avem haine noi, pentru noroc.
Din bătrâni se ştie că nu e bine să fie agăţat calendarul anului nou înainte ca acesta să se fi sfârşit, pentru că aduce ghinion.
Sursă: news.ro