Ghana devine prima țară care ar aproba un vaccin împotriva malariei! Eficiența lui ar fi extrem de ridicată

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 13 ian 2024, 03:30

Ghana devine prima țară care ar aproba un vaccin împotriva malariei

Sursa: Twitter @reuters/@abati1990 - colaj Kanal D

Ghana este prima țară care a aprobat un nou vaccin împotriva malariei și care va aduce o „schimbare mondială”, spun oamenii de știință care l-au dezvoltat.

Vaccinul împotriva malariei, numit R21, pare a fi extrem de eficient, față de încercările anterioare în același domeniu.

Ghana devine prima țară care ar aproba un vaccin împotriva malariei

Autoritățile de reglementare a medicamentelor din Ghana au evaluat datele finale ale studiului privind siguranța și eficiența vaccinului, care nu sunt încă publice, și au decis să îl folosească.

Organizația Mondială a Sănătății are în vedere, de asemenea, aprobarea vaccinului, relatează BBC.

Malaria ucide aproximativ 620.000 de persoane în fiecare an, majoritatea victimelor fiind copii mici. Dezvoltarea unui vaccin care să protejeze organismul de parazitul malariei a fost o întreprindere științifică masivă, care a durat un secol.

Datele din studiile preliminare efectuate în Burkina Faso au arătat că vaccinul R21 a avut o eficacitate de până la 80% atunci când a fost administrat în trei doze inițiale și un rapel un an mai târziu.

Citește și: Bill Gates anunță noua pandemie globală. Cofondatorul Microsoft a transmis un mesaj dur guvernelor lumii

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Utilizarea pe scară largă a vaccinului depinde de rezultatele unui studiu mai amplu, la care au participat aproape 5.000 de copii.

Autoritatea pentru alimente și medicamente din Ghana, care a văzut datele, a aprobat utilizarea vaccinului la copiii cu vârste cuprinse între cinci luni și trei ani.

Alte țări africane studiază, de asemenea, datele, la fel ca și Organizația Mondială a Sănătății.

Un nou vaccin împotriva malariei va schimba lumea, spun oamenii de știință

„Ne așteptăm ca R21 să aibă un impact major asupra mortalității cauzate de malarie la copii în anii următori, iar pe termen lung acesta va contribui la obiectivul final general de eradicare și eliminare a malariei”, a declarat profesorul Adrian Hill, director al Institutului Jenner de la Universitatea din Oxford.

Citește și: Bilanț coronavirus săptămânal. Cazuri noi și decese raportate în săptămâna 3-9 aprilie 2023

Institutul Serum din India se pregătește să producă între 100-200 de milioane de doze pe an, o fabrică de vaccinuri fiind construită în Accra, Ghana. Este de așteptat ca fiecare doză de R21 să coste câțiva dolari.

Adar Poonawalla, directorul general al Serum Institute, a declarat: „Nu este nevoie de un preț mai mare decât de o sută de dolari. Dezvoltarea unui vaccin care să aibă un impact major asupra acestei boli uriașe a fost extraordinar de dificilă”.

Acesta a adăugat că Ghana, fiind prima țară care aprobă vaccinul, reprezintă o „etapă importantă în eforturile noastre de combatere a malariei în întreaga lume”.

 

Taguri: