După câteva zile de la reacțiile negative direcționate spre Gheboasă, acesta a făcut un anunț neașteptat.
Concertul lui Gheboasă a împărțit publicul în două tabere
Gheboasă, pe numele lui adevărat, Gavriș Gabriel, este un trapper cunoscut și apreciat în rândul tinerilor din țară.
Însă, cei prezenți la spectacol au fost surprinși în mod neplăcut de către artist, care a cântat o melodie cu un limbaj nepotrivit pentru scena festivalului respectiv. Astfel, reacțiile tranșante nu au întârziat să curgă pe rețelele de socializare.
De asemenea, și organizatorii festivalului au fost puși la zid în urma prestației controversate, care a împărțit publicul român în două tabere: acuzatorii și moderații.
Aceștia amintesc faptul că mesaje similare cu cele din versurile lui Gheboasă au fost emise atât în concertele celor de la BUG Mafia și Paraziții, în anii 1990-2000, cât și în anii 60-70, de către mari artiști occidentali.
Citește și: Festivalul UNTOLD, în flăcări, la propriu! Scena a luat foc din cauza artificiilor
Cum a decis Gheboasă că vrea să intre în politică
Artistul de muzică trap a cântat pe o scenă secundară din cadrul festivalului de la Cluj, desfășurat între 3 și 6 august. În ciuda reacțiilor adverse pe care piesa lui le-a provocat, mii de fani care au luat parte la spectacolul său au cântat la unison versurile considerate vulgare și rasiste, aceștia rezonând cu Gheboasă.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Însă, în urma celor întâmplate, trapperul a decis să facă un anunț public, în cadrul unei emisiuni.
„Eu sunt țigan, nu sunt român și am văzut că aveți o legătură foarte strânsă cu Victor Ponta și aș dori să îl înștiințați cumva că îmi doresc să ajung președinte la Partida romilor. Dacă se poate să facă cumva, să mă aducă în funcție”, a susținut Gheboasă la România TV.
Citește și: ,,Munceam enorm pentru 84 de lei" Ce făcea Gheboasa pentru a-și câștiga existența, pe vremea când era sărac
Gheboasa a primit amendă pentru prestația de la festival
În data de 6 august a.c., ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la concertul susținut de trapperul Gheboasa, în timpul căruia acesta a avut versuri vulgare și rasiste, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca s-a autosesizat și a luat decizia de a analiza suportul optic pe care l-au avut la dispoziție. În urma analizării informațiilor și verificării aspectelor semnalate, în data de 8 august a.c., a fost aplicată în acest caz o sancțiune contravențională, conform prevederilor art. 2, alin. 1) din Legea 61/1991, constând în amendă în valoare de 1.000 lei, pentru "proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora”. Totodată, menționăm faptul că a fost sesizat Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării pentru analizarea actului artistic, a cuvintelor și expresiilor utilizate, din perspectiva comiterii unor eventuale fapte antisociale de discriminare.
Organizatorii festivalului răspund valului de reacții
Directorul de comunicare al festivalului Untold, Edy Chereji, a oferit primele declarații după controversele create în jurul reprezentației trapperului Gheboasă. În afirmațiile sale, el a pus accent pe faptul că artistul este doar unul dintre toți cei 250 de cântăreți care au concertat la festivalul din Cluj.
De asemenea, directorul garantează că se va efectua o analiză pentru în urma căreia se va stabili ce impact a avut libertatea actului artistic asupra publicului adolescentin.
„Gheboasă este exponentul curentului trap, care are o priză tot mai mare în România și în străinătate, la publicul tânăr. Pe de alta parte Gheboasă reprezintă doar unul din cei peste 250 de artiști, la o scena secundară, care a fost invitat la multe evenimente din țară, în acest an.
Vom face o analiză să vedem care e cea mai potrivită cale între libertatea actului artistic și impactul pe care l-ar putea avea mesajele lui din timpul concertului.
Nu ne putem preface că nu există un întreg gen muzical când el este atât de popular în România, cât și în străinătate, în rândul tinerilor. Cred că este la fel de important și ce le mai oferim acestor tineri în festival și cum mergem noi în întâmpinarea lor.
Ei ajung în festival cu o anumită cultură muzicală, dar noi îi expunem la multe alte genuri muzicale și experiențe pozitive. Expunerea este în ambele sensuri, acești tineri vin în festival pentru un gen muzical sau pentru un artist, dar au ocazia să descopere zeci de artiști din alte genuri muzicale”, a susținut Edy Chereji.
Citește și: Untold 2023: Tot ce trebuie să știi despre festivalul din perioada 3-6 august