Gheorghe Mărmureanu, despre următorul cutremur mare din România: „Am să anunț populația” Azi se fac 47 de ani de la cutremurul din 1977

Author: Laura Macovei
Actualizat: 04 mar 2024, 09:43

47 de ani de la cutremurul din 1977

 
Sursa: Profimedia

47 de ani de la cutremurul din 1977. La data de 4 martie 1977, România a fost zguduită de un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Munții Vrancei. La ora 21:21, o țară întreagă a fost martoră a unui dezastru natural care avea să lase o amprentă dureroasă asupra istoriei sale.

47 de ani de la cutremurul din 1977. Cutremurul a avut o adâncime de 94 km și a provocat cele mai mari pagube din istoria recentă a României.

47 de ani de la cutremurul din 1977

Cel mai grav afectate au fost municipiul București, regiunea de sud și cea de est a țării. În urma seismului, 1.578 de persoane și-au pierdut viața la nivel național, cu 1.424 de decese doar în București. Alte 11.321 de persoane au fost rănite, dintre care 7.598 în capitală.

Pagubele materiale au fost imense. În București, 32 de clădiri de înălțime mare sau medie s-au prăbușit, iar 32.900 de locuințe au fost grav afectate la nivel național. Ruinele au înghițit sute de imobile, prinzând mii de victime sub dărâmături. Spitale, școli, universități, grădinițe, creșe, cămine internat, așezăminte culturale și monumente istorice au fost avariate sau distruse.

„ Primele ştiri parvenite în străinătate despre cutremur au avut două surse principale. Cea dintâi au constituit-o informaţiile provenind direct din România, pe canalele oficiale româneşti, prin declaraţiile unor ambasade având sediul în Bucureşti, prin relatările unor martori oculari, reluate de posturile de radio şi televiziune, de ziare şi alte organe de presă, de toate agenţiile naţionale şi internaţionale de presă. A doua sursă au constituit-o staţiile seismice de diferite tipuri dispuse în cele mai diferite puncte ale globului care, datorită energiei seismice colosale eliberată din adâncurile focarului vrâncean şi forţei uriaşe a exploziei provocate de ruptura plăcilor tectonice aflată la originea cutremurului, au putut măsura cu mare precizie parametrii şocului seismic principal, parametri care arătau că a avut loc cel mai puternic cutremur de pământ din acest secol dintr-o zonă populată a Europei: 7,2- 7,3 pe scara de magnitudine Richter", se arată în cartea „4 martie 1977”.

47 de ani de la cutremurul din 1977 
[Sursa: Profimedia]

47 de ani de la cutremurul din 1977. Când ar putea avea România parte de al doilea mare cutremur 
[Sursa: Profimedia]

După cutremur, România a trebuit să se confrunte cu o reconstrucție monumentală. Autoritățile au implementat măsuri de construire a unor clădiri mai rezistente la seisme.

Citește și: Cutremur mare în România, luni dimineata: Ce magnitudine a avut acesta și unde a fost resimțit

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Cu toate acestea, amintirea cutremurului din 1977 rămâne vie, iar această aniversare a 47 de ani aduce în prim-plan durerea și reziliența oamenilor care au supraviețuit, dar și o solemnă rememorare a celor care și-au pierdut viața în acea tragica zi de martie.

Gheorghe Mărmureanu, despre umrătorul cutremur mare din România

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre un posibil al doilea cutremur la noi în țară. Când ar putea avea loc acesta?

„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Există niște cutremure puternice, a fost in 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizontal, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a spus Gheorghe Mărmureanu la o televiziune de știri.

„M-am tot gândit, eu tot fac calcule. În următorii zece ani nu va fi un cutremur foarte mare, exclus. Dar, să știți că, dacă voi bănui, voi simți, că se apropie un cutremur puternic, pentru că eu fac calcule zilnic, să știți că am să ies la televizor și am să anunț populația!”, a mai menționat cercetătorul.

De asemenea, Gheorghe Mărmureanu a indicat și zonele din București considerate a fi mai vulnerabile în cazul unui cutremur major: Cartierul Pantelimon și zona dintre Piața Romană și Unirii sunt cele mai expuse, iar cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt considerate mai sigure, datorită construcțiilor mai solide și a numărului mai mic de blocuri înalte.