Gheorghe Marmureanu: "Un CUTREMUR sub 7 grade poate lovi ORICAND Romania"

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 03:23

Un cutremur sub 7 grade poate avea loc oricand in Romania, insa unul puternic ar fi asteptat dupa 2062, a declarat Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului pentru Fizica Pamantului.

"Sunt foarte linistit in ceea ce priveste cutremurele la noi in tara. Avem o analiza pe mai bine de 600 de ani, iar pentru ultimii 300 de ani stim tot ceea ce s-a intamplat in aceasta tara. Sunt anumite lucruri care nu pot sa se intample oricand vrem sau cand umblam noi cu probabilitati. Eu, pe partea de analiza a cutremurelor, merg pe ceea ce s-a intamplat, nu pe matematica sau pe fizica", a spus Gheorghe Marmureanu.


Oficialul a subliniat ca un cutremur cu magnitudine sub 7 grade pe scara Richter se poate produce oricand in Romania, insa nu reprezinta o problema.

"Am trecut cu totii prin cutremurele din 1986- 7 grade si 1996, cu 6,9 grade...Un cutremur la peste sapte si ceva, cum a fost in 4 martie 1977, ne iese cam in perioada 2062, 2064, 2065. Nu avem cum sa avem cutremur foarte puternic la noi, pentru ca sistemul este extrem de prins in Asia in Japonia.
Sa stiti ca japonezii nu au scapat de partea de cutremure pe partea vestica. Vor mai fi", a adaugat el.

Potrivit lui Marmureanu, in Romania exista sisteme de alertare pentru centrala atomica, pentru Politie si pentru alte institutii.

"Cei care care preiau primul semnalul de cutremur sunt inspectoratele pentru situatii de urgenta", a precizat Marmureanu.

Sursa: Mediafax