In acest articol va vom prezenta un ghid complet care te va ajuta in amenajarea unei bucatarii Kuechentreff de vis.
Amenajarea unei bucătării reprezintă o sarcină dificilă, deoarece fiecare proiect de acest tip trebuie adaptat la dimensiunea spațiului disponibil. În plus, funcționalitatea nu este singurul criteriu de care să ții cont.
Pentru a crea o încăpere frumoasă, în care să poți lua cu bucurie masa alături de cei dragi, este necesar să iei în calcul mai mulți factori.
De aceea, ți-am pregătit un ghid în care sunt enumerate toate aspectele ce te-ar putea interesa, împreună cu idei care te vor ajuta să faci lucrurile mai simple.
Cum se amplasează obiectele în bucătărie
Elementele de bază într-o bucătărie sunt chiuveta, aragazul și frigiderul. Pentru a putea fi accesate ușor, acestea trebuie să formeze un triunghi echilateral și să nu fie așezate la o distanță mai mare de trei metri unul față de celălalt.
Deși pare o regulă banală, aceasta și-a dovedit eficiența de-a lungul timpului și te va ajuta să delimitezi zonele de lucru într-un mod inteligent.
Ține cont și de dispunerea blatului! Acesta se va amplasa lângă frigider sau între chiuvetă și aragaz. Ideal ar fi să păstrezi o distanță de 60-90 cm pe fiecare parte.
În orice bucătărie se poate crea dezordine rapid, fiindcă există aparate de gătit și diverse instrumente necesare la prepararea mâncării.
Această problemă poate fi însă prevenită dacă sortezi ustensilele în funcție de frecvența cu care le folosești și te asiguri că dispui de suficient spațiu de depozitare pentru toate. În unele cazuri, va fi necesar să montezi dulapuri suspendate, etajere și suporturi pe ușă.
Cum să iluminezi încăperea
Lumina poate influența într-o măsură mare aspectul bucătăriei. De aceea, asigură-te că aceasta este suficient de puternică.
Montează corpuri de iluminat în cele trei zone de lucru. În zona de gătit poți folosi becul hotei, însă deasupra chiuvetei și a blatului sunt necesare spoturi integrate în mobilier.
Pentru o lumină ambientală se vor folosi lămpile de podea, acestea fiind direcționate către zonele pe care dorești să le scoți din umbră.
Îți dorești mai multă focalizare? Lămpile suspendate se pot plasa deasupra zonelor întunecate. Optează pentru o lumină caldă, care să creeze o atmosferă plăcută și să nu obosească ochii.
Ce paletă de culori să folosești
Cele mai potrivite nuanțe sunt cele deschise, deoarece acestea au un aspect elegant și luminos. Alege un alb fildeș, alb roz sau alb crem și vei reuși să creezi o impresie plăcută oricărei persoane îți trece pragul.
Dacă ți se pare o opțiune prea simplă, poți crea puțin contrast folosind un strop de culoare pe mânerele sertarelor, scaune sau textile.
Alte variante disponibile:
-
Bucătăria verde: Poți combina nuanțele de verde salvie împreună cu unele de lemn natural. O altă opțiune este să folosești tonuri de verde mentă ca accent de culoare, alături de nuanțe de roșu.
-
Bucătăria bej: Deși multe persoane ar putea crede că aceasta este o opțiune banală, bejul poate arată foarte bine în unele situații. Ca să nu obții un look monoton, combină-l cu tonuri de maro sau folosește o nuanță deschisă în mobilă și una mai închisă în faianță.
-
Bucătăria roșie: Roșul atrage prea mult atenția pentru a fi folosit pe pereți sau la nivelul tuturor dulapurilor. Cu toate acestea, o perdea sau niște scaune într-o astfel de culoare vor da mai multă energie spațiului.
-
Bucătăria albastră: Aceasta este o alegere populară, însă este esențial să nu folosești un albastru strident. O astfel de bucătărie arată foarte bine pe fundalul unor pereți albi sau gri deschis.
Pentru a face lucrurile mai interesante, alege o gresie cu aspect de marmură sau de piatră naturală. Vrei să folosești parchet în partea inferioară? Optează pentru un model laminat, care să aibă o dimensiune medie și să fie tratat special împotriva umezelii.
Alege bucătăria potrivită stilului tău
Amenajarea este un proces individual, deoarece există mai multe modele de bucătării și fiecare persoană își dorește alt rezultat.
Dacă încă nu ai decis cum va arăta aceasta, este important să te gândești la preferințele tale.
Investește într-un mobilier clasic și care să reziste în timp. Mai jos ai enumerate patru opțiuni!
Bucătăria minimalistă
După cum sugerează și denumirea, această bucătărie este simplă și nu conține multe obiecte. Nuanțele sale predominante sunt alb, negru și gri. Se potrivește pentru blocuri și încăperile cu suprafața redusă. Poți alege acest stil și pentru o bucătărie spațioasă, deschisă către living.
Cu cât sunt prezente mai puține piese de mobilier, cu atât impactul vizual va fi mai mare. Pereții se pot decora cu elemente din lemn sau sticlă. Este însă necesar să folosești o mobilă de bucătărie la comandă cu forme geometrice.
Bucătăria în stil contemporan
Aceasta este o bucătărie amenajată în ton cu tendințele actuale. Culorile cele mai utilizate pentru un astfel de stil sunt alb, verde și maro. Fără dubii, insula reprezintă elementul central din decor și se va amplasa indiferent de dimensiunea încăperii. Scopul unei bucătării contemporane este cel de a găzdui spații suplimentare de depozitare. De aceea, poți adăuga suporturi pentru paharele de vin la rafturi și să folosești spațiul liber dintre mobilier pentru a construi sertare verticale.
Bucătăria în stil urban
Dacă îți dorești o bucătărie practică și rezistentă, acest stil este perfect pentru tine. În bucătăria urbană, piesele de mobilier conferă spațiului un aer modern și natural. Pentru a crea acest efect, este necesară îmbinarea elementelor din mai multe stiluri.
Spre exemplu, masa poate conține un blat masiv din lemn, iar scaunele să aibă aspectul metalic. În locul faianței, se va folosi sticlă termorezistentă colorată și o tablă magnetică tip tapet.
Bucătăria în stil retro
Stilul retro este cunoscut datorită energiei pozitive pe care o emană. Paleta de culori se bazează pe nuanțe monocrome, de inspirație vintage. Mobilierul va avea un design simplu, materiale mate și linii drepte. Pereții sunt acoperiți cu tapet superlavabil, fața de masă are motive florale și scaunele sunt alcătuite din polipropilenă.
Cum să amenajezi bucătăria în funcție de formă
Aspectul bucătăriei este determinat într-o mare măsură și de forma încăperii. Din fericire, poți așeza obiectele în așa fel încât să le adaptezi la aceasta. Iată ce pași trebuie să urmezi, în funcție de fiecare situație!
- Bucătăria lungă și îngustă
Într-o bucătărie îngustă se vor folosi corpuri suspendate în forma literei ‘’L’’. Ambele laturi se întâlnesc într-un unghi drept, care riscă să devină spațiu neutilizat. Drept urmare, trebuie să așezi frigiderul la un capăt și aragazul sau plita la celălalt.
- Bucătăria în formă de U
În această bucătărie, zonele de lucru sunt amplasate pe trei pereți. Pune chiuveta în dreptul ferestrei, aragazul pe a doua latură și frigiderul pe cea de-a treia. Nu uita să lași și spațiu în părțile laterale pentru blaturi.
- Bucătăria pătrată
O bucătărie pătrată este greu de obținut, deoarece în proiecte apare inițial în formă dreptunghiulară și implică modificări de structură. Dacă a ta are însă această formă, e bine să știi faptul că poți face amenajarea în aproape orice configurație. În funcție de dimensiunile sale, poți opta pentru oricare dintre variantele de mai sus.
- Bucătăria de tip open space
De câțiva ani, conceptul open space a câștigat foarte multă popularitate. Dezvoltatorii imobiliari promovează acest tip de compartimentare în bucătării, deoarece spațiul rămâne deschis către restul casei. Mobilierul din bucătărie trebuie totuși să fie asemănător cu cel din sufragerie, deoarece doar așa se va crea un decor complet.
Ce modificări poți face într-o bucătărie?
Într-o bucătărie de bloc, poți înlocui aragazul clasic cu o plită și un cuptor electric. Pentru a nu ocupa mult spațiu, folosește cât mai puține ustensile.
Amenajarea unei bucătării la casă este mai permisivă, dar nu neapărat mai ușoară. În funcție de dimensiuni, atașează la aceasta o peninsulă lipită de un perete
În cazul unei bucătării amplasate în balcon sau într-o suprafață exterioară, asigură-te că poți efectua racordarea la sursele de apă, energia electrică și gaze. Mizează pe funcționalitate și proiectul tău poate avea mai mult succes.
Urmând sfaturile de mai sus vei putea să-ți construiești bucătăria visurilor și să te bucuri mai mult de timpul petrecut cu familia și cei dragi în aceasta!