Ghid de înrolare în Armata Română. Cum ajungi să fii soldat plătit

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 11 nov 2022, 08:20

Soldat român

Sursa: Facebook Armata Română

Vrei să devii militar plătit? Iată ce trebuie să faci pentru a ajunge să fii înrolat în Armata Română și remunerat pentru acest lucru.

Tinerii care vor să devină militari plătiți ai Armatei Române trebuie să știe că pot face acest lucru fie absolvind o instituție de învățământ superior, fie o școală postliceală militară, fie un curs de formare profesională sau de instruire a soldaților profesioniști.  

Vârsta minimă de la care un tânăr poate opta pentru o carieră militară este după ce absolvă ciclul gimnazial. El trebuie să urmeze un colegiu național militar pentru a fi înregimentat ulterior în armata română.

Ghid de înrolare în Armata Română. Cum ajungi să fii soldat plătit

Iată care sunt cei 3 pași de înregimentare în Armata Română:

  1. recrutarea,
  2. selecția aptitudinală
  3. concursul de admitere sau repartizare pe post.

Potrivit stiridirecte.ro, cei selectați trebuie să treacă de o probă psihologică și de o probă fizică.

Acestea, la rândul lor, sunt compuse din mai multe etape.

Proba psihologică este formată dintr-un  test de aptitudini, din efectuarea unui  chestionar de personalitate, pentru evaluarea posibilităților de adaptare la condițiile specifice mediului militar și de un  test situațional  (pentru ofițeri, maiștri militari și subofițeri), care evaluează aptitudinile de lider și capacitatea de a lucra în echipă.

 

 

Proba fizică este depășită de un candidat dacă acesta reușește să parcurgă într-un timp determinat un  traseu utilitar-aplicativ, format din 10 elemente, pe un circuit de 90 metri lungime. Acesta îi edifică pe evaluatori în privința vitezei, îndemânării, a forței și rezistenței candidatului. 

Totodată, candidatul trebuie să treacă și de o probă de rezistență, pe distanța de 1000 sau 2000 de metri, în funcție de categoria de personal pentru care optează candidatul.

 

 

Recrutarea se încheie printr-un interviu de evaluare finală.

Citeste si: Ce ţări renunţă la masca de protecţie şi la restricţii. Relaxare în Europa după doi ani de pandemie

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Care sunt salariile în Armata Română

Iată care sunt grilele de salarizare pentru anumite posturi în Armata Română. Acestea au fost făcute publice, așa cum solicită legea:

 

Maior –  5.019 lei (se adaugă sporuri)

Căpitan – 4.324 lei (se adaugă sporuri)

Locotenent gradație 4 – 3.445 lei

Sublocotenent – 2.958 lei

Plutonier gradație 4 – 3.107

lei (se adaugă sporuri)

Sergent major –2.933 lei (se adaugă sporuri)

Sergent gradația 4  – 2.618 lei

Caporal gradație 4 – 2.437 lei (se adaugă sporuri)

Soldat – 2.236 lei

2% din PIB pentru Armată

Așa cum este tratatul cu NATO, România alocă 2% din PIB pentru Armată. Majoritatea acestor bani se duce tocmai în salariile din Armata Română.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a subliniat că România va aloca în continuare un procent de 2% din PIB pentru Apărare.

"Trebuie să continuăm de asemenea, şi asta este o axă a programului nostru, să asigurăm un fundament solid pentru transformarea şi modernizarea instituţiei militare, lucru care aş putea să spun că se aflaîntr-un proces ascendent şi, dacă-mi daţi voie să spun, am oarecare experienţă în administraţie în ultimii 20 de ani, în conducerea centrală, aş vrea să spun că Armata României se află în acest moment, în ceea ce priveşte modernizarea ca instituţie, prin decizii, pregătire profesională, implicare în societate, relaţii internaţionale, modernizare, mult peste alte componente ale societăţii. Mi-ar plăcea ca întreg statul român să fie cel puţin la nivelul la care în acest moment se află instituţia militară din România", preciza ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Citeste si: Un nou tip de pensie apare în România. Cine sunt românii care vor beneficia de acest venit